Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Световната здравна организация (СЗО) обмисля дали да промени политиката си за това дали хората трябва да носят маски, съобщи "Гардиън".

Официалната позиция на организацията досега бе, че маските не помагат на хората да се защитят от вируса, като от тях има смисъл само при медицинските лица, вече болните, или тези, които се грижат от заразен с коронавирус.

Нови данни от Хонконг обаче сочат, че масовото носене на маски може да намали разпространението на вируса. 

"СЗО ще обсъжда утре дали има доказателства, които да доведат до промяна в практиките, които организацията препоръчва", обясни вчера инфекциозният експерт проф. Дейвид Хейман, работил по ограничаването на епидемията от ТОРС.

Данните от Хонконг са споделени само със СЗО, но скоро ще бъдат пубикувани официално, пояснява той. 

В добавка изследване от Масачузетския университет по технологии в САЩ сочи далеч по-голямо разпространение на пръските при кихане и кашляне досега, което може да означава, че заразен човек без маска може да е опасен на много повече от 2 метра разстояние. А поне 50% от заразените са без никакви симптоми.

Вчера пък главният експерт по въпросите на федералното здравеопазване в САЩ (т.нар. surgeon general, букв. "главен хирург") Джером Адамс, който наскоро призоваваше хората да не купуват маски, обяви, че е поискал от американския Център за контрол и превенция на болестите да разследват по-подробно дали маските могат да ограничат пандемията.

Това може да върне отново на дневен ред заповедта на здравния министър Кирил Ананиев, който преди дни нареди маските да са задължителни на публични места, но 24 часа по-късно я отмени, защото няма "обществен консенсус". Налице е и проблемът, че все още в много аптеки няма маски, а тези за еднократна употреба са ефективни само до максимум 2 часа. Платнените, продавани масово онлайн - също.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.