Едва ли ще се намери кой да плати сумата, нужна за запълване на дупката в КТБ, която според доклада на одиторите възлиза на 4.2 млрд. лв. Това коментира в сутрешния блок на БНТ Виолина Маринова, изпълнителен директор на Банка ДСК.

Според нея още в началото на лятото е станало ясно, че в КТБ има проблем, но самата тя не е допускала, че размерът на необслужваните заеми е толкова голям.

Маринова посочи, че не може да си представи такава ситуация в друга банка. Освен това тя припомни, че от години е в ръководството на Асоциацията на търговските банки в България и дори не е чувала за такива практики, при които се отпускат кредити при нищожно обезпечение. Според доклада на одиторите тежкото състояние на КТБ се дължи основно на отпуснати 82 кредита с коефициент на покритие от едва 13 на сто.

Ако се поиска от банките да увеличат вноските си в този фонд заради недостига сега на цялата сума, нужна за изплащането на гарантираните депозити в КТБ, Маринова прогнозира, че може да се стигне до повишаване на лихвите по кредитите. 

 

В момента банките плащат годишна такса от 0.5 на сто върху сумата от депозитите. В момента събраните средства във Фонда за гарантиране на влоговете са около 2,1 млрд. лв. А се очаква изплащането на гарантираните депозити от КТБ да глътне 3,5 млрд. лева.