Всички, които са били в болницата по инфекциозни болести в Комунарка заедно с руския президент Владимир Путин, преминават ежедневно тестове за коронавирус и "се опитват да направят всичко възможно", за да работят дистанционно, включително държавният глава, заяви днес пред агенция “Интерфакс” говорителят на президента Дмитрий Песков.

"Всички, които са били в Комунарка заедно с президента, се тестват всеки ден за коронавирус, включително вашият покорен слуга. Естествено, ние вземаме предпазни мерки, изключваме всякакви срещи, опитваме се да работим дистанционно. Казвам ви за президента: разбирате ли, (...) президентът предпочита в наши дни всичко да прави и дистанционно, също и онлайн ", е цитиран да казва Песков пред репортери.

Така той е отговорил на въпрос дали ще бъде въведен режим на самоизолация за всички, които са в били с Путин във въпросната болница след новината, че у главния й лекар Денис Проценко е открит коронавирус.

На 30 март Путин проведе видеоконферентно съвещание с регионалните власти.

Говорителят отбеляза, че Путин използва сигурни канали за комуникация.

"Всички видяха как президентът дистанционно участва в срещата на върха на Г-20. Сега тези дистанционни формати ще се използват максимално широко в работата на президента", каза говорителят.

Песков добави, че самият той общува с репортери отдалечено от офиса.

На 31 март обаче държавният глава прие лично в Кремъл председателя на Внешекономбанк Игор Шувалов.

Говорителят отбеляза, че Путин, разбира се, е променил начина си на поздрав и сега не се ръкува лично.

"Сега всички спазват социална дистанция, всеки го прави", каза Песков.

В същото време Песков призна, че в случая с пътуването на президента до клиниката в Комунарка миналата седмица, не се спазва правилото за тестване на всички събеседници на държавния глава за коронавирус.

"Не можем да знаем дали Проценко е бил тестван по това време, защото той дори не е знаел, че президентът идва при него", подчерта говорителят на президента, като пожела на Проценко бързо възстановяване.

Путин следва същото поведение както германската канцлерка Ангела Меркел. Тя си наложи самоизолация, след като лекар, който я беше измунизирал, се оказа положителен за коронавирус. По-късно двете ѝ проби за COVID-19 бяха отрицателни.