Главният прокурор Иван Гешев, предвождащ група от най-близките му в държавното обвинение, дари кръв във ВМА, а подчинните му - в болница "Св. Анна" (бившата Окръжна).

От прессъобщението става ясно, че са се включили над 50 прокурори, следователи и служители на Бюрото за защита на свидетелите към главния прокурор, предвождани от и.ф. шефката на Апелативната специализирана прокуратура Даниела Ангелова и ръководителя на Спецпрокуратурата Димитър Франтишек Петров.

Гешев и те двамата били първите, посочва се изрично в преъссобщението, което е подкрепено и с видео.

"Безвъзмездното кръводаряване от прокурори, следователи и съдебни служители във ВМА и УМБАЛ „Св.Анна“ ще продължи и в следващите дни, като към инициативата по места ще се включат и много магистрати и служители от цялата страна", казват още от там.

 

 

 

"В тези трудни времена продължаваме с нашата работа."

С тези думи пък Гешев откри заседанието на прокурорската колегия на ВСС - поредния орган, който се "събра" видеоконферентно. Самият главен прокурор се яви от кабинета си, като на камерата се виждаше почти пълна тъмнина.

В познатия стил прокурорската колегия прие 11-те редовни и 3 допълнителни точки.

Изглед от днешното заседания на ПК на ВСС. Само Евгени Диков е "на живо" в залата. Гешев е на средния ред, най вдясно - в тъмното.

Любопитна сред тях бе, че временно се спират дисциплинарните производства. От това може да има полза следовател Бойко Атанасов, който е постоянен обект на такива дисципинарки, а последната образувана му е от 2019 г.   

В друго гласуване Иван Гешев си увеличи администрацията с още един служител - помощник прокурор. Увеличи се с 3 щатни бройки и съставът на почивната база в Боровец - камериер, помощник готвач и шофьор-снабдител.

Трансформира се и още една длъжност за администратор и домакин в администрацията на главния прокурор, също в Дирекция "Управление на почивни бази".

Всичко традиционно се гласува с пълно единодушие 10:0, без нито едно изказване или становище, камо ли глас "против". Цялото заседание продължи 20 мин.

Ето и съобщенито на прокуратурата за къводаряването:

Над 50 прокурори, следователи и служители на администрацията и на Бюрото за защита на свидетелите към главния прокурор се включиха в първия ден на акцията по безвъзмездно кръводаряване в столицата.

Главният прокурор Иван Гешев, и.ф. административен ръководител на Апелативната специализирана прокуратура Даниела Ангелова и ръководителят на Специализираната прокуратура Димитър Петров бяха първите, които дариха кръв във Военномедицинска академия в София.

 Кръводаряване от магистрати и съдебни служители се провежда и в УМБАЛ „Св. Анна“.

Акцията за кръводаряване е по инициатива на ръководството на прокуратурата и е във връзка с установения от центровете по трансфузионна хематология спад на желаещите да дарят кръв от началото на месец март.

Кръводаряването преминава при стриктна организация, така че да се гарантира в максимална степен сигурността на всеки един кръводарител. Гражданите трябва да знаят, че извършените в световен мащаб научни проучвания не съобщават за предаването на коронавируси (какъвто е и COVID-19) чрез трансфузия или трансплантация. Следователно, желаещите могат да дарят кръв без да има риск за здравето им.

Безвъзмездното кръводаряване от прокурори, следователи и съдебни служители във ВМА и УМБАЛ „Св.Анна“ ще продължи и в следващите дни, като към инициативата по места ще се включат и много магистрати и служители от цялата страна.

Ръководството на ПРБ изказва благодарност към всички, които са дали своя личен принос в кампанията „Бъди един от нас! Дари кръв – спаси живот!”.