Израелският премиер Бенямин Нетаняху се е самоизолирал днес, след като парламентарен сътрудник даде положителна проба за коронавируса, макар първоначалното разследване да е установило, че е малко вероятно 70-годишният министър-председател да е бил заразен, съобщиха официални източници, цитирани от Ройтерс и БТА.

Предвидено е Нетаняху да бъде подложен на тест за коронавирус утре. Предишният тест на 15 март беше отрицателен. Израелското здравно министерство по принцип изисква 14-дневна самоизолация за всеки, за когото се смята, че е бил в близост до вирусоносител, като периодът се съкращава с броя на дните, изминали от предполагаемото излагане на инфекцията, посочва Ройтерс.

Израелски медии съобщиха, че заразеният сътрудник е присъствал на парламентарно заседание през миналата седмица, на което присъствал и Нетаняху, както и опозиционни депутати, с които той се опитва да създаде извънредно коалиционно правителство.

Властите в Израел са обезпокоени, че членове на ултраортодоксалните общности в страната продължават да нарушават правителствените мерки срещу разпространението на коронавируса, предаде ДПА.

Полицаи патрулираха днес в квартал "Моа Шеарим" в Ерусалим, обитаван от ортодоксални юдеи, и връчваха фишове за глоби на нарушителите на забраната за събирания на повече от 10 души на едно място, каза пред агенцията говорителят на полицията Мики Розенфелд. По думите му най-малко осем нарушители са били задържани при операцията с личното участие на регионалния полицейски началник Ницав Дорон Ядид.

Органите на реда са затворили синагогите, които не спазват разпоредбите на здравното министерство. Из кварталите с ултраортодоксални юдеи са разпространени постери, които приканват обитателите им да спазват препоръките.

Някои радикални равини не се подчиняват, но повечето призоваха хората да не идват в синагогите, а да се молят на балконите на своите жилища. Тези равини се позовават на религиозната заповед, че "свещеността на живота" има приоритет над останалите заповеди.

Сред 9-милионното население на Израел над един милион са ортодоксални евреи. Повечето от тях не ползват интернет и не гледат телевизия по идеологически причини, поради което им е трудно да бъдат в крак с разпорежданията. Все пак някои йешива (духовни училища) са отворени, а в много синагоги все още се извършват богослужения.

По данни на здравното министерство в Израел има 4347 заразени с коронавируса, 80 от тях са в тежко състояние, а починалите са 16. Израелските телевизии "Канал 12" и "Канал 13" съобщиха, че повече от половината от хоспитализираните 543 са ортодоксални юдеи, съобщи ДПА.