16% от 1141 случая на пациенти с доказан COVID-19 са имали в началото само стомашно-чревни симптоми, съобщават китайски изследователи (Luo S, Zhang X, Xu H) в списанието Clinical Gastroenterology and Hepatology.

Тяхното проучване е одобрено от Медицинския етичен комитет на болницата "Джонан" от Университета в Ухан и обхваща пациенти, болни от новия коронавирус, от 1 януари до 20 февруари 2020 г. 

Най-често срещаният симптом от храносмилателния тракт е загубата на апетит, последван от гадене и повръщане, които се проявяват в около две трети от случаите. Диарията и коремната болка са симптом, присъстващ съответно при 37 и 25% от пациентите. (Други китайски лекари обръщат внимание на новородено с потвърдена COVID-19, при което първите симптоми са били повръщане и отказ от хранене.)

Лабораторните изследвания показват, че левкоцитите и лимфоцитите са малко под нормата, а нивата на С-реактивен протеин са леко повишени. Забелязано е леко повишение на серумните трансаминази, като бъбречната функция е незасегната. В началото на заболяването си 96% от пациентите са с белодробни промени, доказани с компютърна томография, които са едностранни в 61% от случаите. 

Средното време за потвърждение на COVID-19 е 3,5 дни от появата на симптомите. От 183 пациенти 7 умират поради прогресираща дихателна недостатъчност, а останалите 176 се възстановяват.

„Нашата серия от случаи показва, че при някои пациенти първите прояви могат да са само стомашно-чревни”, коментират авторите на проучването.

Такива пациенти могат да бъдат пренебрегвани, което води до потенциално сериозни последици за тях и за хората, контактни с тях.

Наличие на коронавирус се доказва не само в белодробните клетки, но също така и в горния хранопровод, както и в тънкото и дебелото черво. Тези открития предполагат, че храносмилателната система заедно с дихателните пътища може да бъде потенциален път за заразяване със SARS-CoV-2. (Забележка – вирусът може да попадне в храносмилателния тракт чрез слюнката).

Кои са факторите, които повлияват елиминирането на вируса от тъканни течности, секрети и екскрети (урина, изпражнения), проследява проучване на друг екип китайски учени, публикувано на платформата за научна информация Lit.Covid. 

Анализирани са клиничните данни и резултатите от лабораторните изследвания на 66 възстановяващи се пациенти за 20-дневен период. След проведено болнично лечение те вече са без температура и респираторни симптоми и имат два последователни (с минимум 24 часа интервал между вземането на пробите) негативни RT-PCR от орофарингеални тампони. 

Анализирани са 28 (42,4%) жени и 38 мъже (57,6%) на средна възраст от 44 (34-62) години. 

  1. Установено е, че първите негативни резултати от RT-PCR се получават средно 9,5 (6-11) дни след появата на симптомите.
  2. При 55 пациенти фекалната проба се негативира средно за 11 (9-16) дни след появата на началните симптоми. При 43 от тези 55 пациенти тестовете за наличие на вирус в изпражненията се негативират средно за 2 (1-4) дни по-късно след негативирането на орофарингеалните тестове. При останалите 11 пациенти (16,7%) фекалната проба е била положителна и на 20-ия ден от началото на заболяването.
  3. Само четири проби от урина са били положителни за вирусна нуклеинова киселина. Те са останали позитивни дори когато резултатите от тампоните на гърлото са се негативирали. 
  4. Вирусна РНК от орофарингеалните тампони и фекалните проби е била налична в групата на пациенти, лекувани с кортикостероиди, за по-дълго време в сравнение с групата, която не е лекувана с кортикостероиди (съответно 15 дни срещу 8 дни). Фекалните проби на първата група са останали положителни за по-дълъг период в сравнение с тези на втората група (съответно 20 дни срещу 11 дни). 

В заключение може да се каже, че вирусът остава в изпражненията по-дълго, отколкото в гърлото и носа. Затова е важно фекалният тест да не бъде игнориран в периода на възстановяване. Също така според китайските учени лечение с кортикостероиди не се препоръчва при болни с COVID-19, особено при леките случаи.