Известни български творци и журналисти подкрепиха исканията на независимия културен сектор в България за въвеждането на спешни мерки, които да спрат изчезването му, заради въведеното извънредно положение за овладяване на заразата с коронавирус, което на практика замрази за неопределено време културния живот в цялата страна.

Кампанията чрез видеообръщения се разраства в социалните мрежи.

Георги Господинов

Явор Гърдев

Стефан Командарев

Георги Тошев

В началото на седмицата над 1000 представители на независимия културен сектор в страната изпратиха писмо до министър Боил Банов с копие до вицепремиера Томислав Дончев, финансовия министър Владислав Горанов, председателя на парламента Цвета Караянчева и еврокомисаря Мария Габриел.

В писмото се настоява за въвеждането на две спешни мерки, които да предотвратят ликвидирането на независимия културен сектор в страната. Едната от тях е социален фонд, който да подкрепи бедстващите артисти на свободна практика, които в сегашната ситуация не са в състояние да упражняват професията си и на практика са лишени от доходи. Те са най-ощетената  група, която вече е затруднена да посреща дори битовите си нужди. Втората мярка е създаването на структурен фонд, който да подкрепи независимите културни организации, които в сегашната ситуация изпитват тежки затруднения и някои от тях са застрашени от изчезване.