Ваксина, която е използвана за превенция на туберкулоза, се дава на здравни работници в Мелбърн, за да се види ще ги предпази ли от коронавируса, пише днес Bloomberg.

Бацилът Калмет-Герен или Бе Се Же (BCG) се използва широко като инжекции вече почти 100 години при нарастващо признание за благоприятното му въздействие извън главната му цел. Той е не само широко разпространена имунотерапия срещу рак на пикочния мехур в ранен стадий, но също изглежда, че “тренира” първата линия на имунна защита на тялото за борба с инфекциите.

Тъй като до евентуални имунизации срещу предизвикалия пандемия COVID-19 остава поне една година, Световната здравна организация смята, че е важно да се знае дали ваксината BCG може да смекчи заболяването у заразените с коронавируса и насърчава международната медицинска общност да сътрудничи с изследване, водено от Найджъл Къртис, шеф на изследванията на инфекциозните болести в Изследователския институт за децата “Мърдок” в Мелбърн.

“Тя (BCG ваксината) може да засили  имунната система, така че да защитава по-добре от цял ред различни инфекции, цял ред от различни вируси и бактерии”, казва Къртис, цитиран от Bloomberg. Той е професор по детски заразни болести в Университета в Мелбърн.

Болничният персонал, който се е съгласил да участва в шестмесечните опити в Австралия, включва 4000 здравни работници, които ще бъдат ваксинирани от днес при случаен подбор срещу сезонна инфлуенца и туберкулоза или само с противогрипна ваксина.

Плацебо ваксина няма да се използва като контролна в този случай, защото инжекцията с BCG предизвиква локална кожна реакция и оставя белег, като прави очевидно коя група е получила ваксинация срещу туберкулоза.

Изследвания в Холандия и в Бостън

Подобни изследвания се правят и в Холандия. Къртис казва, че е в преговори за подобни опити в други австралийски градове и в Бостън, Масачузетс, САЩ.

Макар евтината ваксина, която се използва, за да бъдат имунизирани около 130 милиона новородени в света всяка година, може потенциално да предложи защита на по-широка група хора, приоритетът сега са медиците, които са изложени на най-голям риск да се заразят с новия коронавирус, докато се грижат за болни пациенти.

Изследвания върху бебета в Африка са показали, че BCG ваксината предпазва от туберкулоза и други педиатрични инфекции, като вероятно усилва вродената имунна система на тялото - по-точно белите кръвни телца, които атакува неспецифични патогени, преди да се образуват антитела дни по-късно.

Кръвните проби, взети в началото и в края на опитите, ще определят кой е бил заразен с коронавирус, докато участниците ще водят дневници за симптомите по време на експеримента. Комитетът за наблюдение на данните от изследването ще прегледа резултатите след три месеца, за да потърси признаци, че подходът работи.

“Нямаше да правим това, ако не мислехме, че то би могло да не работи, казва Къртис пред Bloomberg. - Не можем  да гарантираме, че то ще проработи. И, разбира се, единственият начин да разберем е нашият експеримент.”

В САЩ разрешиха използването на хлороквин в болници

Американският регулаторен орган за лекарствата - Агенцията за контрол на храните и лекарствата, разреши използването на хлороквин и хидроксихлороквин при случаи на зараза с новия коронавирус, но само в болници, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Това са медикаменти срещу малария, във връзка с които американският президент Доналд Тръмп храни големи надежди.

В изявление министерството на здравеопазването на САЩ посочва, че регулаторният орган е дал зелена светлина за лечението с тези средства, но те трябва да са предписвани и раздавани от лекари на пациенти в тийнейджърска възраст и на възрастни, които се намират в болници и които са засегнати от COVID-19, като това става по един адаптиран начин, когато клинично изследване не е на разположение или не може да се направи.

Президентът на САЩ похвали на 24 март качествата на тези субстанции и тогава каза, че ако лечението с тях на COVID-19 подейства, това ще бъде дар от небето.

Породил полемика френски лекар - професор Дидие Раул, също защитава това лечение и представи изследвания, които обаче не убедиха напълно научната общност.

Американските здравни власти предупредиха обществеността, че не трябва да се самолекува. Жител на щата Аризона, който бе погълнал хлороквин фосфат, използван за дезинфекция на акваруми, почина от това.

Две медицински структури в САЩ - Националният институт по здравеопазване и Службата за научни разработки в биомедицинската област - работят върху клинични изследвания. Скоро в Ню Йорк ще започне и изследване с хикроксилохлороквин и антибиотика азитромицин.

В САЩ има над 140 000 случая на зараза с новия коронавирус и 2489 смъртни случая, според преброяване на университета "Джон Хопкинс".