Районният съд в София наложи мярка "парична гаранция" от 10 000 лева на Георги Божков. Мъжът беше арестуван за умишлено нарушаване на правилата за задължителна карантина, съобщи БТА. Заседанието се състоя по скайп като мярка срещу разпространението на коронавируса, а в съда имаше специално избрана зала, в която да могат да бъдат осигурени задължителните изисквания за дистанция.

След ареста на икономиста Владимир Каролев, МВР и прокуратурата се похвалиха, че са задържали и друг мъж, нарушил 14-дневната карантина. Името на Георги Божков не беше посочено в първото съобщение на полицията. 

"Досъдебното производство е образувано от столичното Четвърто РУ, след като при извършване на проверки в различни дни по предварително подаден списък на лица, които следва да спазват карантина, полицейските служители са установили, че мъж, който се е прибрал от Швеция с полет през Франкфурт, не се намира на постоянния си адрес", съобщиха преди обяд в неделя от МВР.

Оттам разказват, че е след пристигането си на летище София, мъжът е отказал да подпише предоставените му формуляри за карантина. Незабавно след отдалечаването си от гишето е провел демонстративно телефонен разговор, в който е изразил задоволство от поведението си и пренебрежение към служителите на летището, изпълняващи служебните си задължения.

Тази седмица икономистът Владимир Каролев получи две обвинения и трябваше да плати 50 хил.лв. гаранция на съда, за да излезе от следствения арест. Разследващите се самосезираха заради негови постове във фейсбук, където оспорва мерките и публикува снимки на негови разходки извън София. 

След събирането на достатъчно доказателства и доклад на материалите по делото в Софийската районна прокуратура (СРП), мъжът е привлечен като обвиняем  за неспазване на задължителната 14-дневна карантина в условията на обявено извънредно положение във връзка с разпространението на новия коронавирус COVID-19 – престъпление по чл. 355, ал.2 от НК .

Едновременно с това са сезирани и органите на регионалната здравна инспекция – с оглед предприемане на действия за установяване на здравния статус на задържания. След като е установено, че пробата за COVID-19 на лицето е отрицателна, той е задържан с прокурорско постановление за срок до 72 часа.

Предстои внасяне на искане пред СРС за определяне на мярка за неотклонение на нарушителя на въведените в страната ограничения и противоепидемични мерки, в условията на извънредно положение.