Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Днес Бойко Борисов получи международно обаждане. Но не с поздравление, а с предупреждение. Да не се коалира с Патриотичния фронт, защото той бил крайнодесен и поставял под съмнение демократичния и европейски характер на бъдещото правителство.

Автор на предупреждението е Ги Верхофстадт, лидер на либералите в Европейския парламент. В неговата група са депутатите от ДПС, чиято партия засега изглежда, че ще остане в опозиция в България.

Лидерката им в Европарламента Филиз Хюсменова не върна веднага обажданията на Клуб Z. Искахме да я питаме, дали партията й е убедила Верхофстадт да направи изявлението. То в голяма степен съвпада със следизборните позиции на председателя на ДПС Лютви Местан, че България се нуждае от коалиция с ясна евроатлантическа ориентация. 

В съобщението си АЛДЕ призовава Борисов "да формира стабилно правителство, построено върху основните ценности при спазване на върховенството на закона и основните права". Преводът е ясен: без нашите хора, т.е. ДПС няма такова правителство.  

Белгия, на която Верхофстадт беше министър-председател от 1999 до 2008 година, е родината на сюрреализма и екстравагантността не е чужда на политиците й. Изказването му сетен път го потвърждава.

В понеделник Верхофстадт отказа да коментира наскоро съставеното коалиционно правителство на страната си, в което неговата партия - на фламандските либерали - участва. То е обект на остри критики, защото включва ключови министри от една друга, меко казано, дискусионна партия - сепаратисткият и също националистически Нов фламандски алианс.

Двама от неговите министри, ден след като се заклеха, бяха уличени в безкритично отношение към движение, което е сътрудничило с нацистите, докато те са окупирали Белгия през Втората световна война. А един от тези членове на кабинета, държавният секретар по миграцията и убежището Тео Франкен, трябваше да дава обяснения за участието си във възпоменание на известен сътрудник на нацистките окупатори.

Излиза, че г-н Верхофстадт се въздържа да коментира вътрешните работи на родината си, но охотно го прави, що се отнася за вътрешните работи на България. При това и в двата случая става въпрос за верност към основополагащи европейски ценности.

Г-н Верхостад през май отказваше да коментира кандидатурата на Делян Пеевдски за евродепутат от ДПС . Тогава той се аргументира, че АЛДЕ не се меси във вътрешните работи на членуващите в него партии. Да се меси във вътрешните работи на други държави и партии и да реди коалиции обаче той явно няма задръжки.

Г-н Верхофстадт, който е толкова привързан към върховенството на закона, до ден днешен не е отговорил, какво общо има със законността и с европейските ценности Делян Пеевски - най-популярният образ на беззаконието и олигархията в България. 

Най-смущаващо от всичко обаче е зле прикритата заплашителна нотка в посланието му: Ако направите коалиция с ПФ и без нашите хора, "това би могло допълнително да забави действителната европейска интеграция на България".

Посланието на Верхофстадт, който е един от най-гласовитите проевропейци и федералисти, всъщност руши доверието в Европа. То илюстрира безскрупулния и безприципен начин, по който европейските партии често защитават "своите негодници" в страните-членки срещу няколко места повече в Европейския парламент.

 

 

 

 

Ключови думи

Коментари

e.tonev

Тук ще си позволя да не се съглася съвсем с уважавания колега Желев - ако в последните години чужденци от Западна Европа бяха редили правителствата ни, сега нямаше да сме на това дередже. Не че ми е приятен този факт...

THE REFORMIST

Това никак не е вярно! Протестирам срещу подобно мислене! Всеки опит за нареждане на правителството, извън волята на избраните от българските избиратели партии, е недопустим. За мен е еднакво недемократично и лишено от вкус реденето му както от Изток, така и от Запад. Тесните отношение с ЕС и САЩ не означава да се превръщаме в подлоги.

Гой Фокс

Що за наведено безродно влечуго предпочита "чужденци от Запада" да му "редят правитеството", вместо само да си го реди?

Ивайло

Само не разбирам защо се възмущавате, клуб Z. ПФ е далеч по-лош вариант от фашидоисната ДПС. А крадци и мошеници има навсякъде, като почнем от ГЕРБ.

Index

Редно е на Верховстад да му се напомни да си гледа работата със същия тон, с който беше отговорено на Рогозин. Въпреки че той има повече култура от руския вицепремиер (не е трудно, единствената култура на Рогозин е бактериална), опитът му да се меси във вътрешните дела на България не е с две изречения по туитър, а официално изявление.

Гой Фокс

Не, тук обичаме да ни дърпа ушичките и да ни шиба с пръчка на голо Големият брат от великия ЕвроГейски съюз. Тия удоволствия са забранени само на азиатската комунистическа Русия.

Оги и Светла - скайп

А глупостите, които от ЕНП говорят по адрес на БГ-партии, далеч от добрия тон. Абсолютно непрофесионален коментар на един платен от ГЕРБ "журналист". Клуб 3 - заради псевдосайтове като този...не на място номер 100, а на място 200 по обективност в журналистиката ще се сринем. Засрамете се, Оги и Светла...

Ирена Кръстева

Недялко, не се крий зад псевдоними, маме, като защитаваш Делян напиши си името, както го правиш в Пик.

THE REFORMIST

Много навременна и адекватна реакция на Веселин Желев. Поздравления! С пламенен тон и ясно противопоставяне на задкулисието и ДПС-корпорацията.

Стоян

Че човека е прав, прав е- на фашисти и комунисти не се полага власт, а публична екзекуция, но това, че си трае за родните фашунгери го прави елементарен лицемер. Още по-малко е адекватно да се говори за ДПС като фактор за стабилност- те носят стабилност по същия начин, по който рекетьорите от 90те (а и в днешно време) носеха "сигурност".

Поредната намеса на западни мислители във вътрешните дела на България. ЕС вече заприлича на истинско комунистическо обединение с централизирана власт, комисари, съвет и прочие необходими и исторически доказани атрибути.

h_alex

Коминтерн се е наричало онова си мисля.

v

Преди европейските избори, Верхофстад се противопостави на кандидатурата на Пеевски и намекна да не се надява на добро отношение ако реши да стане евродепутат! Явно наистина либералите нямат много власт да се месят в партиите членки.

Развеселен

не, вижте, човекът е нормално да се плаши от "Атака", която за мен е основен адресат на посланието. Но мисля, че ГЕРБ намериха формата с ПФ, с тяхна подкрепа, но без министри, по който няма проблем.

zakkwylde

Веско, защо не прочетеш програмата на фронта и да отговориш фашистка организация ли са "патриотите" или да.

h_alex

ЕНП да не действа по-различно? Колко заплахи и тормоз с евросредства отнесохме, че техната тиква не е Премиер?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.