"Без да изчисляваме мултипликаторния ефект, очаквам прекият ефект от двете мерки да бъде на стойност над 2% от БВП."

Това отговаря изпълнителният директор на Българската банка за развитие на въпрос какъв ще бъде ефектът от мерките на правителството за спасяването на икономиката в разгара на епидемията от коронавирус. Стоян Мавродиев даде интервю за в. "24 часа", където говори за готовността на подопечната му банка да се справи с ролята си в спасителния план.

Припомняме, че капиталът на ББР беше увеличен със 700 млн. лв. с цел банката да издаде портфейлни гаранции към търговските банки, които от своя страна да кредитират бизнеса. 200 млн. лв. от общата сума отиват за раздаването на кредити до 1500 лв. на служители на компании, които са пуснати в неплатен отпуск. 

Мавродиев все пак изяснява, че въпросните два процента няма да са реален ръст на икономиката, а "колкото за компенсиране на потенциален спад, който би се реализирал при липсата на мерките на правителството и намесата на Българската банка за развитие".

В краткото интервю изпълнителиният директор на държавната банка не дава почти никакви конкретни отговори. Вероятно защото все още няма никакви подробни разписани правила за това - по какви критерии ще се раздават заемите, кой може да ги получи и как ще става схемата. 

Все пак той обяснява, че екипът на ББР работи по темата от известно време и вече има подготвени мерки, които са одобрени от правителството. Той потвърждава думите на премиера, че портфейлните гаранции трябва да генерират кредитен поток от 2,5 млрд. лв. за българския бизнес. Борисов смята тези 2 млрд. лв. горница на 500 млн. лв. капиталово увеличение като част от спасителния план и ги включи в общата сметка на държавната помощ.

Всъщност рискът за тези пари ще остане за търговските банки, които ще имат гаранция само за 500 млн. лв. Това намалява риска за тях на едно към четири и им дава възможност да станат по-гъвкави към хората, искащи заемите.

"Така ние ще дадем инструмент на банките, с който те на свой ред да дадат глътка въздух на най-засегнатите от кризата бизнеси: фирмите от секторите на търговията, услугите, в това число транспорт, туризъм, хотелиерство, ресторантьорство, логистика, експортни компании", обяснява Мавродиев. 

Важно е да се знае, че програмата е отворена за всички кредитини институции, опериращи в страната, допълва той. 

Не е ясно и кога точно ще бъде преборена документацията по схемата, така че тя да започне да работи реално. Според Мавродиев ББР е направила всичко възможно да забърза процеса, като за това ще използва дъщерното си дружество Национален гаранционен фонд. То от своя страна и в момента има сключен договор за повечето търговски банки по гаранционни договори. Така нови договори трябва да се сключват с не повече от 3-4 банки, казва директорът. 

"По всички тези процедури екипът ми работи буквално денонощно, за да може бизнесът да бъде подпомогнат в спешен порядък."

Той разкрива, че ББР няма да ползва само правителствения ресурс, но и че ще създаде собствена програма за кредитиране специално за микро фирмите при значително облекчени условия. Възниква въпросът откъде ще дойдат парите заради принципната ниска капитализация на държавната банка.

Мавродиев веднага отговаря - чрез кредитна линия, подписана преди година с Китайската банка за развитие, т.е. ББР ще дава кредити чрез кредитна линия от Китай. Става дума за 1,5 млрд. евро. Ще се ползват и други възможности, които предлагат различните европейски програми. 

Стоян Мавродиев е председател на управителния съвет и главен изпълнителен директор на Българската банка за развитие. Бил е член на няколко комисии в парламента, а от 2010 до 2016 г. е председател на Комисията по финансов надзор, включително във времето, в което беше срутена КТБ.