Данните показват, че все по-млади хора влизат в болница с COVID-19, казаха днес в Женева представители на Световната здравна организация по време на редовния си брифинг. "Младите хора не са непобедими", каза Мария Ван Керкхове, епидимиоложката на СЗО. "Това, което знаем, от данните в ред страни — включително данните от Китай, включително данните от САЩ и Италия, и Иран, и Корея, и Япония и други — е, че този вирус може да причини леко заболяване", каза тя. "Но ние имаме доклади и има вече някои публикации, които показват тежка инфекция у деца". Майк Райън, изпълнителен директор на програмата на СЗО за извънредни ситуации, каза, че в Южна Корея 20% от смъртните случаи са били на хора под 60- годишна възраст; в Италия до 15% от хората под интензивни грижи са под 50-годишна възраст; в Германия и други страни от 10% до 15% от хората под същата възраст имат средна или тежка форма на инфекция. "Този COVID-19 вирус може да причини инфекция и тежко заболяване у хора от всички възрасти", каза Керкхове.

21 ч Трилионите в САЩ са почти факт

Камарата на представителите днес одобри безпрецедентни стимули и помощи на стойност 2,2 трилиона долара за облекчаване на ударите, които понася икономиката от пандемията от коронавируса и го прати за подпис на президента Доналд Тръмп. Това предаде БТА, цитирайки световните агенции.


20:27 Случаите на коронавирус по света са повече от половин милион

Тедрос Аданом Гебрейесус


Случаите на заразяване с коронавирус по света вече са над половин милион, а смъртните случаи са над 20 000, съобщи днес Световната здравна организация (СЗО), цитирана от Ройтерс.На видеопресконференция в Женева ръководителят на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус призова страните да се въздържат от употребата на медикаменти, за които няма доказателства, че имат ефект срещу COVID-19. Липсата на защитни облекла за здравните работници по света е непосредствена заплаха в борбата с пандемията, каза още ръководителят на СЗО. "Когато здравните работници са изложени на риск, всички ние сме изложени на риск", подчерта той. Повече от 100 000 души в света са оздравели от Ковид-19, подчерта шефът на СЗО, цитиран от ТАСС. Той отново напомни, че за създаване на ваксина срещу новия коронавирус ще са необходими най-малкото 18 месеца. Но в Испания и Норвегия в скоро време ще започнат изпитания на терапевтични средства за лечение на COVID-19. Съдействие в тези изпитания оказват 45 страни, каза Гебрейесус.


19:15 Днес черен рекорд за Италия - 969 починали за 24 часа

Военни камиони докарват покойниците на гробището в Бергамо от местните болници.

Италия съобщи за още 969 починали от Ковид-19. Това е най-големият брой смъртни случаи за един ден. Общо смъртните случаи в страната вече са 9134, предаде ДПА. По-рано ръководителят на италианския национален здравен институт Силвио Брусаферо обяви, че пикът на случаите на заразяване с коронавирус в Италия предстои.


18:30 87-годишен оздравя от COVID-19, след като казаха на близките му да са готови за най-лошото

Пърси Юърт излиза от болницата в Манчестър. Снимка фейсбук

Пърси Юърт Локтън (87 г.) е бил диагностициран с коронавирус, след като се е върнал в Обединеното кралство от идиличен круиз около Карибските острови със съпругата му Филис миналия месец. Състоянието му се влошило и скоро се борел за живот в болница в Манчестър. “Имаше няколко дни , когато наистина бяхме много разтревожени за него и ни беше казано да се приготвим за най-лошото", казва внучката му Софи Едуардс пред CNN. С помощтта на малко антибиотици, използвани за лечение на друга белодробна инфекция, провокиана от COVID-19 нещата започнали постепенно да се обръщат в полза на Юърт. Накрая, когато здравето му се подобрило, го изписали. Статус на Едуардс във Facebook показва момента, в който Юърт излиза от болницата, придружен от сестра. 

 

17:59 Орбан: Въвеждам полицейски час, нямам време за хленчещи европейци и правни въпроси

Виктор Орбан приветства екипажа на китайски самолет, докарал в Унгария медицински материали.

Унгарският премиер Виктор Орбан отхвърли критиките към плановете си да увеличи значително правомощията си и въведе задължителна карантина в цялата страна, предаде Франс прес, цитирана от БТА. "Въвеждаме полицейски час в Унгария между 28 март и 11 април", каза той по общественото радио. "През идните две седмици напускането на жилището е позволено само с цел ходене на работа или задоволяване на жизненоважни нужди". Той иска унгарският парламент да гласува в понеделник реформа, която би му предоставила неограничени правомощия в името на борбата с новия коронавирус. Експерти и неправителствени организации изразиха опасения от появата на диктатура в Европейския съюз, отбелязва АФП. Днес премиерът отхвърли критиките. "Казах на хленчещите и критикуващи европейци . . . че нямам време за обсъждане на правни въпроси", заяви той пред общественото радио. "Сега има епидемия и трябва да се спасяват човешки животи, така че ако не могат да ни помогнат, нека поне оставят унгарците да се защитят", добави той. Орбан уточни, че е получил помощ от страна на Китай и Tюркския съвет - международна организация, обединяваща тюркоезични държави.


17:26 Пандемията помирява Тръмп и Си? 

Президентите на САЩ и Китай, Доналд Тръмп и Си Цзинпин, се обявиха за сътрудничество в борбата с новия коронавирус, предадоха световните агенции след телефонен разговор между двамата лидери. Вашингтон и Пекин "работят заедно в тясно сътрудничество", написа в туитър Тръмп. Американският президент обяви, че е имал "много добър разговор" с китайския си колега и изрази "голямо уважение" към Китай, който по думите му е научил много неща за новия коронавирус. Доскоро Тръмп изрично наричаше коронавируса "китайския вирус" - определение, което разгневи Пекин, а вчера каза, че реалните числа за разпространението на вируса в Китай не са известни, отбелязва ДПА. Агенцията припомня, че по официални данни Съединените щати вече са на първо място в света по брой заразени с вируса. Вчера те изпревариха Китай и Италия, като случаите в САЩ надхвърлиха 83 000. Заразените в Китай са повече от 81 000, а в Италия - над 80 000. Китайският президент от своя страна призова американския си колега страните им "да се обединят срещу епидемията". Китай е готов да продължи да споделя информацията, с която разполага, и своя опит със Съединените щати, подчерта Си Цзинпин пред китайската държавна телевизия. Франс прес определя телефонния разговор като ясен сигнал за помирение между Пекин и Вашингтон след словесните им престрелки по темата за коронавируса през последните седмици. Тръмп редовно обвиняваше китайските власти, че твърде късно са съобщили колко сериозно е положението, а те на свой ред му отговаряха, че "бяга от отговорност". 


17:18 Лукашенко заяви, че в резиденцията му няма никакви предпазни мерки срещу коронавируса

Александър Лукашенко



Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви днес, че в резиденцията му не са предприети никакви специални мерки за защита от коронавируса и че малкият му син посещава училище. "Трябва да ви кажа, че не се крия никъде. Забраних категорично всякакви излишни мероприятия. Защото ще излезе, че на хората казвам едно, а аз самият съм се скрил даже не зад гипсова преграда, а зад железобетон", каза той по време на посещение в завода "Белгипс" в Минския район. Лукашенко се позова на разказ на своя син Николай, че много деца от неговото училище не идват на занятия, като отбеляза, че никой не забранява на родителите да държат децата си у дома. По официални данни в Беларус има 91 случая с коронавирус; в страната не е въвеждана карантина.


17:13 Швеция забрани събиране на повече от 50 души на обществено място

От неделя събиранията на хора на публични места в Швеция се ограничават до не повече от 50 човека, съобщи днес премиерът Стефан Льовен. "Всички ние като отделни личности трябва да поемем своята отговорност. Не можем да узаконяваме и забраняваме всичко. Всичко опира до поведението ни", каза той на пресконференция. В сравнение със съседните държави в Швеция ограничителни мерки срещу разпространението на коронавируса не са толкова строги. По последни данни в страната има 3046 заразени и 92 смъртни случая.


16:48 Летище "Гетуик" в Лондон затваря един от двата си терминала заради намалелите полети

Второто по големина лондонско летище "Гетуик" ще затвори един от двата си терминала идната седмица заради резкия спад на полетите. Тя уточни, че "Гетуик" ще затвори следващата седмица северния си терминал, използван от авиопревозвачи, сред които и британската нискотарифна компания ИзиДжет (EasyJet). Летище "Лондон сити" обяви по-рано, че спира работа за няколко седмици, а "Хийтроу" и "Станстед" отчитат огромен спад на пътническия поток заради ограниченията, свързани с пандемията от коронавирус, отбелязва Скай нюз. Летищните оператори преговарят с правителствата за спасителен пакет, тъй като приходите им спадат до рекордно ниски равнища.


15:37 Британският министър на здравеопазването - също положителен за COVID-19

Мат Ханкок

Британският министър на здравеопазването Мат Ханкок съобщи в Туитър днес, че е дал положителен тест за коронавируса и се е самоизолирал у дома с леки симптоми. По-малко от два часа по-рано премиерът Борис Джонсън обяви, че е дал положителен тест. Преди дни зам.-министърката на здравеопазването Надин Дорис също се оказа заразена.


13:45 Френският премиер предупреждава за изключително висока вълна от зараза

Президентът Еманюел Макрон (вдясно) и премиерът Едуар Филип по време на заседание на кабинета.

Френският премиер Едуар Филип предупреди днес, че "изключително висока вълна" на епидемията е връхлетяла Франция и прогнозира, че "ситуацията ще се влоши в идните дни". "Навлизаме в криза, която ще продължи, в една епидемиологична ситуация, която няма да се подобри бързо. Трябва да издържим ", каза Филип в момент, в който във Франция за 24 часа починаха в болници 365 души, заразени с новия коронавирус. Премиерът отправи тези предупреждения след видеоконферентно заседание с останалите министри. "Трябва да бъдем изключително мобилизирани", настоя той и благодари на медиците, които са на първа линия в борбата с епидемията. Сред новите жертви на коронавируса има и момиче на 16-години, починало в Париж. Общият брой на жертвите във Франция от началото на епидемията вече е 1696.


13:30 ч.: Борис Джонсън има коронавирус, самоизолира се, работи от дома

Борис Джонсън

Британският министър-председател Борис Джонсън е дал положителна проба за коронавирус, съобщи самият той в туитър. Симптомите му са леки и той ще продължи да ръководи отговора на правителството на кризата с коронавируса, докато е в самоизолация у дома, каза негов говорител, цитиран от BBC и коментира, че Джонсън не се е вслушал в настояванията на научните си съветници да прекрати пресконференциите с членове от екипа му, на които стои твърде близо до другите участници. Неотдавна министърката на здравеопазването Надин Дорис е дала положителна проба, което всяло паника сред служителите на Уайтхол, улицата на правителствените сгради в Лондон.


13: 15 Теsco ограничи онлайн пазаруването до 80 стоки

В първите дни на потребителска паника рафтовете в магазините на Tesco се опразниха.

Най-голямата верига супермаркети във Великобритания Теско (Tesco) ще ограничи броя на стоките, които клиентите могат да си поръчват от онлайн магазина на компанията до 80 в периода на извънредното положение заради коронавируса. Според компанията обикновено онлайн поръчките до преди няколко седмици са съдържали средно под 60 стоки, но броят им значително се е увеличил. Теско отбелязва, че бройката 80 е определена, така че клиентите да не са ограничени само до нормалното си седмично пазаруване.


12:45 ч.: Гръцки лекар изобрети хирургическа маска за многократна употреба

Китайското посолство в Атина предава дарение на медицински материали за гръцките болници. 

Петрос Бангеас, хирург от болницата в Солун, е проектирал и изработил хирургически маски за многократна употреба с използването на методите на нанотехнологията в съчетание с върхова технология в областта на триизмерното принтиране, за да помогне колкото е възможно на колегите си да се защитят от COVID-19, предаде агенция АНА-МПА. "Целта ми е да създам защитни средства (маски и очила) за многократна употреба с антимикробни и антивирусни свойства. На изследователско равнище приложенията на нанотехнологиите вече са хвърлени в битката срещу COVID-19. (...) Така създадох маска с наименованието PROtair33, а триизмерното й принтиране беше направено в сътрудничество със солунска фирма", обяснява лекарят. Бангеас казва, че степента на защита, която осигурява PROtair33, е много по-висока от тази, която дава обикновената маска.


12:19 ч.: САЩ изпревариха Италия и Китай по брой на заразените с COVID-19

САЩ изпревариха вчера Италия и Китай и сега са с най-много случаи на зараза с новия коронавирус в света, предаде Франс прес, като се позова на най-нови данни на университета "Джонс Хопкинс" и на в. "Ню Йорк таймс".

В САЩ - страната, където пандемията се развива най-бързо - са регистрирани най-малко 82 404 заразени, сочат данните на "Джонс Хопкинс". Според статистика на АФП заразените в Италия вчера са били 80 539, а в Китай - 81 285.


12:14 ч.: Броят на заразените с коронавируса в Иран надхвърли 30 000; близо 2400 от тях са починали

Броят на заразените с новия коронавирус в Иран надхвърли 30 000. Близо 2400 от тях са починали. Високопоставен представител на иранското министерство на здравеопазването съобщи днес, че през последните 24 часа в страната са били регистрирани 2926 нови случая. С това общият брой на заразените в Иран е достигнал 32 332. 144 души са починали през изминалото денонощие в страната от причиняваното от коронавируса заболяване COVID-19. С това общият брой на смъртните случаи в Иран вече е 2378.


12:02 ч.: Унгария въвежда двуседмична карантина

Лишени от свобода шият лицеви маски в предприятие към затвор в Дебрецен, Унгария.


Унгарските власти въвеждат двуседмична карантина, за да забавят разпространението на епидемията от коронавируса, чийто пик в страната се очаква през юни или юли, заяви днес унгарският премиер Виктор Орбан. По време на карантината, която започва от утре, на гражданите ще бъде позволено да пазаруват или да излизат навън за кратко, за да се раздвижат. Хората обаче трябва да стоят на разстояние един от друг, а за спазването на рестрикциите ще следи полицията, която ще има право да глобява при нарушения, заяви Орбан пред унгарското радио. В първата или втората седмица на април правителството ще представи план за действие за икономиката след епидемията, добави той. Унгария е регистрирала 300 случая на коронавируса и 10 смъртни случая. Орбан смята, че действителният брой на случаите вероятно е доста по-голям.


12: 00 Световното търсене на петрол може да се понижи с 20 процента

Световното търсене на петрол би могло да се понижи с 20 процента заради все по-мащабните мерки за поставяне под карантина, които вече засягат около 3 милиарда души по света. Това заяви директорът на Международната агенция по енергията (МАЕ) Фатих Бирол. Той призова Саудитска Арабия, водещият световен износител, да насърчи стабилизирането на пазара. Днес три милиарда души в света са под карантина. Вследствие на това бихме могли да станем свидетели през годината на спад на търсенето на петрол с около 20 милиона барела на ден според някои, каза Бирол по време на телеконференция. Търсенето на петрол в света е било 100 милиона барела на ден през 2019 година.


01:00 ч.: Европейският съвет дава на еврозоната 15 дни да намери единен икономически отговор на кризата

Новата сграда на Европейския съвет в Брюксел сега е празна. Лидерите заседават виртуално заради коронавируса.


Ръководителите на 27-те страни в Европейския съюз решиха днес да дадат 15 дни на министрите от еврозоната да намерят единен икономически отговор на кризата, предизвикана от коронавируса. След продължили над 6 часа дискусии чрез видеоконферентна връзка държавните и правителствените глави от 27-те страни постигнаха споразумение по проект за обща декларация за борба с кризата, породена от вируса, допълниха източниците. По-рано Италия заплаши да блокира срещата, ако не бъдат договорени по-значителни мерки от първоначално предвидените. Премиерът Джузепе Конте не прие проекта за общи икономически мерки срещу пандемията, изготвен по време на срещата. Според негов сътрудник Италия настоява ЕС да изготви "иновативни финансови инструменти, които да са реално адаптирани за война".


00:47 ч.: Макрон: Кризата с коронавируса поставя под въпрос "оцеляването на европейския проект"

Еманюел Макрон


Френският президент Еманюел Макрон предупреди лидерите на останалите страни членки на ЕС, че кризата с коронавируса поставя под въпрос "оцеляването на европейския проект". Има риск епидемията да подкопае основните стълбове на съюза, аргументирал се Макрон на Европейския съвет, който се състоя вчера чрез видеоконферентна връзка. Френският президент предупредил, че "оцеляването на европейския проект е поставено на карта". Има риск Шенгенското пространство за свободно движение да се разпадне, дал конкретен пример той. На виртуалната среща на върха на ЕС германската канцлерка Ангела Меркел се обявила против емитирането на общи европейски "корона облигации", за да бъде подкрепена икономиката. Самата Меркел съобщи това след края на видеоконференцията. Франция и Италия предложиха наскоро емитирането на такива "корона облигации". Задлъжнелите страни от Южна Европа като Италия често се обявяват за общи облигации, но това е отхвърляно от северните държави. Меркел винаги е отхвърляла идеята.


0:30 ч.: Борисов: Когато изнасяш производството, нямаш промишленост в условията на реална война 

Бойко Борисов

На днешното (вчерашното - б.р.) заседание на Европейския съвет общото заключение беше, че трябва да се мисли за времето след епидемията, за икономиката и за социалните мерки. Тепърва ще се търсят решения, защото става въпрос за много пари, каза снощи премиерът Бойко Борисов пред журналисти в МС след видеоконферентно заседание на Европейския съвет. Ясно е, че за това заболяване няма лекарство, ваксина и надежден тест и затова в понеделник се събира мозъчен тръст на Европейската комисия, с най-добрите лекари, които да препоръча мерки за всички държави от ЕС. Много други страни последваха мерките, които взе България, като някои се забавиха, посочи Борисов. На Съвета поставихме и темата за сертифициране на медицинското оборудване и на предпазните средства, каза премиерът. Урокът е, че когато си изнасяш производството в Азия, нямаш промишленост за лекарства и тестове в условията на реална война, каза Борисов.


0:15 ч.: Китай забранява от събота влизането на чужденци в страната 

Животът се връща в парковете на Пекин.

Китай обяви, че ще прекрати влизането в страната на чужденци с валидни визи и издаването на разрешения за престой в опит да ограничи броя на внасяните от чужбина случаи на коронавирус. Забраната влиза в сила от събота според съобщение, публикувано късно тази вечер на сайта на китайското министерство на външните работи.


Последните данни за коронавируса по света можете да следите тук.

---

В хрониката са използвани информации на БТА, АП, ДПА, Ройтерс, Франс прес, Би Би Си, Си Ен Ен, ТАСС.