Трите най-големи световни организации в областта на изпълнителските изкуства – IETM, Aerowaves и Trans Europe Halles,  изпратиха писма до министъра на културата Боил Банов, в които настояват ръководеното от него ведомство да подкрепи исканията на независимия културен сектор в страната за създаването на два фонда - социален и структурен.

В писмото си генералният секретар на международната мрежа за съвременни изпълнителски изкуства IETM Ауса Ричардсдотир пише, че организацията подкрепя усилията на независимия културен сектор в България за създаването на тези два фонда, чиято цел е да гарантира устойчивостта на сектора.

„Ние силно вярваме, че  независимата културна сцена във всяка европейска държава представлява важен сектор за обществото и затова ние заставаме в тяхна подкрепа!“, казва Ричардсдотир.

В своето писмо до министър Боил Банов Миеке Рендерс, директор на европейската мрежа на независимите културни центрове Trans Europe Halles, пише, че настоява  Министерството на културата да подкрепи създаването на двата фонда с цел да осигури стабилността и на сектора.

Административният директор на Aerowaves Анна Артур подчертава, че платформата поддържа българските артисти и смята за важно формирането на подобни фондове за развитието на българското независимо сценично изкуство.

В началото на седмицата над 1000 представители на независимия културен сектор в страната изпратиха писмо до министър Боил Банов с копие до вицепремиера Томислав Дончев, финансовия министър Владислав Горанов, председателя на парламента Цвета Караянчева и еврокомисаря Мария Габриел. В писмото се настоява за въвеждането на две спешни мерки, които да предотвратят ликвидирането на независимия културен сектор в страната. Едната от тях е социален фонд, който да подкрепи бедстващите артисти на свободна практика, които в сегашната ситуация не са в състояние да упражняват професията си и на практика са лишени от доходи. Те са най-ощетената  група, която вече е затруднена да посреща дори битовите си нужди. Втората мярка е създаването на структурен фонд, който да подкрепи независимите културни организации, които в сегашната ситуация изпитват тежки затруднения и някои от тях са застрашени от изчезване.

Организациите и артистите настояват тези два фонда да бъдат финансирани със средства от бюджета, заделен от правителството за справяне с кризата от COVID-19. Те алармират, че ако министерството се опита да ги финансира със собствени ресурси, това ще нанесе тежки и дългосрочни щети на цялата културна сцена в страната, а много ключови организации и събития ще изчезнат.