Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

През последните няколко седмици един от най-гледаните филми в света е "Заразяване" (Contagion). Филмът от 2011 г. на Стивън Содърбърг досега бе сравнително неизвестен, но събитията в него изключително приличат на настоящата пандемия от коронавирус.

По ирония на съдбата един от основните консултанти на филма - д-р Иън Липкин - е получил позитивен тест за COVID-19. Това обяви самият той в интервю пред американския тв канал Fox Business.

Сега Липкин работи като директор на Центъра за инфекции и имунитет към Колумбийския университет.

"Заразяване" описва световна пандемия от вирус, тръгващ от Китай, свързан с консумацията на прилепи, и разпространяващ се изключително бързо по цял свят. Симптомите са температура и кашлица, предава се чрез допир.

Във филма са показани сцени, познати на всички ни от последните седмици - паническо пазаруване, зареждане с тоалетна хартия, препълване на болниците, фалшивите новини. За разлика от много режисьори Стивън Содърбърг видно е слушал екипа от консултанти, които е наел за филма, и в резултат на това множество учени го определят като едно от най-точните от научна гледна точка представяния на масова пандемия на големия екран.

Във филма в крайна сметка умират 26 млн. души, а краят остава отворен.

Д-р Липкин отбелязва пред "Фокс", че неговото заразяване е без значение, просто случайност.

"Този вирус е навсякъде в САЩ. Изключително важно е да хармонизираме мерките, които имаме в страната. Имаме пропускливи граници - между градове, между щати - и ако не сме последователни, няма да успеем да изпреварим това нещо. Най-добрият инструмент е изолацията", добавя той.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.