Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Президентката на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард помоли днес на видеоконференция финансовите министри от еврозоната да обмислят еднократно емитиране на "коронаоблигации" в битката срещу епидемията. Това съобщиха двама информирани източници, цитирани от Ройтерс, предава БТА.

Тя каза, че трябва сериозно да обмислим този вариант освен инструментите на Европейския стабилизационен механизъм (ЕМС - ESM) - спасителния фонд, който има неизползван кредитен капацитет от 410 милиарда евро.

Засега еврогрупата не е обсъждала обединяването на дълговете на страните членки, посочи източник, запознат с хода на срещата.

Втори официален източник потвърди, че Лагард е представила идеята за "коронаоблигации", но е срещнала съпротивата на Германия, Нидерландия и други страни от Северна Европа, които отдавна са се обявили против емитиране на облигации за общ дълг. Това е логично и очаквано, защото големите и финансово стабилни държави не искат да рискуват да влязат в общ пакет с държави, които са близко до дълговата спирала.

Тя ясно заяви, че предлага еднократна емисия, уточни вторият официален източник на Ройтерс.

Имаше съпротива от обичайните страни, но и силна подкрепа от така наречения Средиземноморски клуб, допълни източникът. За такава идея вече се изказа левият премиер на Испания Педро Санчес, който дори нарече т.нар. коронаоблигации - европейски "План Маршал". 

Днес за пореден път за идеята се обявиха и Франция, и Италия. Те изпратиха общо писмо за създаване на съвместен дългов инструмент в подкрепа на икономиката в условията на пандемията от коронавирус.

В посланието се настоява и да бъдат проучени всички инструменти, като специфично финансиране за свързани с коронавируса разходи в бюджета на ЕС.
ЕС не бива да допуска установяване на чуждестранен контрол над стратегически компании заради пандемията, е посочено в писмото

Всъщност идеята за обединяване на дълга на еврозоната е стара и датира още от времето на дълговата криза в началото на това десетилетие. Зад нея се обединяват леви и либерали, включително френският президент Еманюел Макрон. Тези идеи обаче са категорично стопирани от най-силната държава в ЕС Германия и нейната канцлерка Ангела Меркел, която отказва германските данъкоплатци да рискуват да споделят дълг с Италия, Испания и Гърция. 

Досега се смяташе, че Кристин Лагард е по-скоро от политическото крило именно на Ангела Меркел, но новата информация я праща по-скоро в отбора на Макрон. Вероятно тя е все по-загрижена за бъдещето на еврозоната в условията на безпрецедентната икономическа криза, която се задава към континента, и е склонна да предприеме такава непопулярна стъпка.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.