Президентката на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард помоли днес на видеоконференция финансовите министри от еврозоната да обмислят еднократно емитиране на "коронаоблигации" в битката срещу епидемията. Това съобщиха двама информирани източници, цитирани от Ройтерс, предава БТА.

Тя каза, че трябва сериозно да обмислим този вариант освен инструментите на Европейския стабилизационен механизъм (ЕМС - ESM) - спасителния фонд, който има неизползван кредитен капацитет от 410 милиарда евро.

Засега еврогрупата не е обсъждала обединяването на дълговете на страните членки, посочи източник, запознат с хода на срещата.

Втори официален източник потвърди, че Лагард е представила идеята за "коронаоблигации", но е срещнала съпротивата на Германия, Нидерландия и други страни от Северна Европа, които отдавна са се обявили против емитиране на облигации за общ дълг. Това е логично и очаквано, защото големите и финансово стабилни държави не искат да рискуват да влязат в общ пакет с държави, които са близко до дълговата спирала.

Тя ясно заяви, че предлага еднократна емисия, уточни вторият официален източник на Ройтерс.

Имаше съпротива от обичайните страни, но и силна подкрепа от така наречения Средиземноморски клуб, допълни източникът. За такава идея вече се изказа левият премиер на Испания Педро Санчес, който дори нарече т.нар. коронаоблигации - европейски "План Маршал". 

Днес за пореден път за идеята се обявиха и Франция, и Италия. Те изпратиха общо писмо за създаване на съвместен дългов инструмент в подкрепа на икономиката в условията на пандемията от коронавирус.

В посланието се настоява и да бъдат проучени всички инструменти, като специфично финансиране за свързани с коронавируса разходи в бюджета на ЕС.
ЕС не бива да допуска установяване на чуждестранен контрол над стратегически компании заради пандемията, е посочено в писмото

Всъщност идеята за обединяване на дълга на еврозоната е стара и датира още от времето на дълговата криза в началото на това десетилетие. Зад нея се обединяват леви и либерали, включително френският президент Еманюел Макрон. Тези идеи обаче са категорично стопирани от най-силната държава в ЕС Германия и нейната канцлерка Ангела Меркел, която отказва германските данъкоплатци да рискуват да споделят дълг с Италия, Испания и Гърция. 

Досега се смяташе, че Кристин Лагард е по-скоро от политическото крило именно на Ангела Меркел, но новата информация я праща по-скоро в отбора на Макрон. Вероятно тя е все по-загрижена за бъдещето на еврозоната в условията на безпрецедентната икономическа криза, която се задава към континента, и е склонна да предприеме такава непопулярна стъпка.