Президентът на Русия Владимир Путин посети днес болница в московско предградие, в която са настанени пациенти, предполагаеми носители на коронавируса, предадоха Ройтерс и ТАСС, цитирани от БТА.

След среща с главния лекар на болницата в село Комунарка Путин облече защитен костюм с маска и влезе в лечебната зона. После той похвали медиците за техния професионализъм в борбата срещу заразата.

"Видях как те се трудят, всички на бойния си пост", каза държавният глава. По думите му "всички работят като часовници, добре и точно" и освен това "ефективно използват наличната техника, апаратура и средства".

Обръщайки се към ръководството на медицинския център, държавният глава каза, че работата е добре организирана.

По официални данни в Русия има 495 случая на коронавирус и нито един починал. Това контрастира с бързото разпространяване на заразата из Европа, отбеляза Ройтерс.

Според някои експерти малкият брой потвърдени случаи се дължи на относително бавния темп на изследване с тестове на населението. Доскоро само една лаборатория в Новосибирск обработваше всички проби от цяла Русия и властите започнаха да разкриват още лаборатории и да увеличават броя на тестваните.

Правителственият щаб за контрол на коронавирусите обяви нови препоръки за регионите по отношение на пандемията, предаде руският бизнес портал РБК. Според плана на Кабинета на министрите работата на всички развлекателни центрове трябва да спре.

Московските власти трябва да проучат възможността за превоз на граждани, които се връщат в Москва от чужбина, до съседни региони с автобуси. В същото време Министерството на транспорта трябва да провери готовността на летищата в регионите директно да приемат полети от страни, в които е имало случаи на зараза. По-специално в Москва летищото Жуковски може да се присъедини към летище Шереметьево, през което сега преминават всички завърнали се граждани.

Поради рисковете от разпространението на коронавирус в Русия, тютюнопушенето на наргиле в ресторанти, кафенета и барове трябва да бъде временно забранено.