Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

През 16 в. холандският град Антверпен става известен като център на европейската издателска дейност. Само век след масовото навлизане на печатарската преса, в града се събират някои от най-големите издатели в тогавашния свят.

В този период печатарството е все още скъпа дейност, с висок риск за всеки, решил да го превърне в бизнес. Кристоф Плантен и зет му Ян Моретус обаче решават, че могат да постигнат успех в тази сфера, и инвестират в най-качествените печатарски букви, хартия и специалисти по подвързване на книги.

Това дава началото на революция на книгопечатането в Антверпен и зараждането на много други издателства. Днес някогашното издателство е музей на печатарството и освен това пази 25 000 от най-ранните печатни книги в света.

Благодарение на партньорство между техногиганта Google и общината в Антверпен, всички те ще бъдат дигиталиризари. Общо 100 000 книги ще влязат в проекта, 32 000 от музея "Плантен-Моретус" и още над 60 000 от библиотеката "Хенрик Консиенс" в града. Става дума за издания от 16 до 19 век, които ще бъдат достъпни напълно безплатно през Google Books и онлайн каталозите на двете институции в следващите години.

В добавка текстовете ще бъдат обработени така, че да може да се търси в текста, изключително улеснявайки изследователите. Дигитализацията ще започне в началото на 2021 г. и вероятно ще отнеме поне 3 години.

 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.