Лидерите от Групата на 20-те големи икономики ще участват във видеоконференция в четвъртък, за да обсъдят пандемията от новия коронавирус, предаде Ройтерс, на фона на критики, че групата бавно реагира на глобалната криза.

Министрите на финансите на Г-20 и централните банкери се споразумяха по време на отделна видеоконференция в понеделник за разработване на план за действие в отговор на пандемията, която според Международния валутен фонд (МВФ)ще предизвика глобална рецесия. 

Австралийският министър на финансите Джош Фрайденбърг каза, че около 80 държави са поискали финансова подкрепа от МВФ.

"Очакванията са глобалният растеж да бъде отрицателен през тази година", каза той. „Всички правителства се съгласиха, че са необходими координирани глобални фискални действия, включително осигуряване на повишена ликвидност на финансовите пазари... Има истинско чувство за неотложност, което се отразява в освобождаването на големите икономически пакети за подкрепа". 

Срещата на върха, свикана от тазгодишния председател на Г-20, Саудитска Арабия, ще бъде усложнена от ценовата война, която тя води в Русия в международната търговия със суров петрол и нарастващото напрежение между САЩ и Китай  заради произхода на вируса.