Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Границите трябва да бъдат преминавани по „зелените“ коридори за не повече от 15 минути.

За гарантиране на безпрепятственото и непрекъснато движение на стоки правителствата на страните членки на ЕС трябва да отменят ограничения като шофирането нощем или през уикенда.

Това се съдържа в насоките за „зелените“ коридори, които днес огласи председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен. Тя обяви създаването им миналата седмица. Целта е на фона на връщането на граничния контрол заради кононавируса по тях де бъдат превозвани бързо стоки от първа необходимост, лекарства и др.

„Лекарствата, защитното оборудване и други необходими материали трябва да достигат до болниците, лекарските кабинети и болничните заведения“, изтъкна Фон дер Лайен.

И допълни, че пандемията от коронавирус има огромно отражение върху европейския транспорт. Мерките, въведени за забавяне на разпространението на COVID-19, вируса, също са забавили, а на моменти дори са парализирали транспорта.

„Закъсненията в доставките на стоки могат да причинят недостиг. Приоритетът сега е да се гарантира, че главните транспортни оси на нашия континент ще бъдат деблокирани“, заяви председателката на ЕК.

В насоките са заложени 4 цели, за да има реален напредък по пътищата на Европа.

1. Пресичането на границата по „зелен“ коридор да отнема не повече от 15 минути. През уикенда имаше опашки с дължина над 40 километра, където се чакаше до 18 часа. Това трябва да спре;

2. „Зелените“ коридори трябва да бъдат отворени за превозни средства, транспортиращи всякакъв вид стоки. Веригите за доставки в Европи са тясно интегрирани помежду си. Трябва да бъде гарантирано свободното движение на стоки;

3. Националните правителства трябва поне за известно време да отменят ограниченията, например шофирането през нощта или уикендите. Ситуацията е извънредна и е необходима гъвкавост;

4. Намаляване на бюрокрацията с попълването на документи за транспортните работници от всички страни, за да имат възможност да пресичат по-бързо границите. Медицинските проверки на границите може да са полезна допълнителна мярка срещу вируса, но трябва да бъдат организирани така, че да не спре свободното движение на стоки.

В края на изявлението си Урсула фон дер Лайен предупреди, че борбата срещу вируса ще трае дълго време. И увери, че силата и средствата за победа в тази битка ще дойдат от „великия единен пазар“ на ЕС. Затова той трябва да бъде съхранен.

Насоките

За да се гарантира, че веригите на доставки на равнището на ЕС ще продължат да функционират, от страните членки се изисква да определят незабавно всички съответни вътрешни гранични КПП в рамките на Трансевропейската транспортна мрежа (TENT) като гранични пунктове със „зелена лента за преминаване“. Те трябва да бъдат отворени за всички товарни превозни средства, независимо от стоките, които превозват.

Гранични пунктове със зелена лента за преминаване

Пресичането на границата, включително извършването на всички проверки и на здравен скрининг, не бива да отнема повече от 15 минути.

Процедурите на тези КПП следва да бъдат сведени до минимум и да обхващат само това, което е стриктно необходимо. Проверките и скринингът следва да се извършват, без да се налага водачите да напускат своите превозни средства, а самите водачи следва да бъдат подлагани само на минимални проверки. От водачите на товарни превозни средства не следва да се изисква да представят други документи освен документи за самоличност и свидетелства за управление, и при необходимост писмо от работодателя. Следва да бъде приемано подаването/показването в електронен вид на документи.

Нито едно товарно превозно средство или водач не следва да бъдат подлагани на дискриминация, независимо от произхода и местоназначението им, националността на водача или държавата на регистрация на превозното средство.

Предвид настоящото положение страните членки се приканват да преустановят временно всички ограничения за достъп до пътя, които понастоящем се прилагат на тяхна територия, като например забрани за движение през уикенда, през нощта, както и секторни забрани.

Еврокомисията насърчава държавите от ЕС да създадат транзитни коридори за безопасно преминаване, за да се даде възможност на непрофесионалните водачи и пътуващите с тях като например работещите в сферата на здравеопазването и транспорта, както и на гражданите на ЕС в процес на репатриране, независимо от тяхната националност, да преминават пряко и с приоритет през съответната държава във всяка необходима посока в рамките на мрежата TEN-T. Това трябва да се извършва при стриктно придържане към определения маршрут и извършване на необходимите минимални спирания за почивка. Страните членки трябва да гарантират, че разполагат с поне едно летище, което функционира за целите на репатрирането и на което се извършват международни полети за оказване на помощ.

Засилено сътрудничество между страните от ЕС и с държави извън Съюза

Еврокомисията създаде мрежа от национални звена за контакт и платформа за предоставяне на информация относно националните мерки в областта на транспорта, предприети от държавите членки във връзка с коронавируса. Тези звена следва да оказват подкрепа за ефективното функциониране на ГКПП със зелена лента за преминаване. Съседните държави, които не са членки на ЕС, се приканват да работят в тясно сътрудничество с тази мрежа, за да се гарантира потокът от стоки във всички посоки.

Прилагане на правила за транспортните работници

Комисията препоръчва на държавите членки да предприемат действия за гарантиране на свободното движение на всички работници в областта на международния транспорт, независимо от вида му. По-специално следва да бъде отменено прилагането на някои правила като например ограниченията за пътуване и задължителното поставяне под карантина на транспортните работници, които не проявяват симптоми. Така например страните членки не следва да изискват от работниците да притежават медицинско удостоверение, доказващо, че са здрави. За да се гарантира безопасността на транспортните работници, е необходимо на летищата, пристанищата, железопътните гари и другите центрове за сухопътен транспорт да бъдат предприети засилени хигиенни и оперативни мерки.

Международно признатите удостоверения за професионална компетентност следва да се считат за достатъчни за доказване, че даден работник извършва дейност в областта на международния транспорт. При липсата на такива удостоверения (не всички международни водачи разполагат с тях), следва да се приема писмо, подписано от работодателя.

Всички тези принципи следва да се прилагат и за граждани на трети държави, ако те са от съществено значение, за да се гарантира свободното движение на товарите в рамките на ЕС или при влизане в Съюза.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.