ЕС може да започне преговори за членство със Северна Македония и Албания, предаде Ройтерс.

Това гласи проекторешение, взето от 27-те страни членки на Съюза. Споразумението трябва да бъде финализирано през тази седмица. От Ройтерс са имали достъп до него.

Очакванията са документът да бъде одобрен. Това ще бъде нов лъч надежда за шестте страни от Западните Балкани – Сърбия, Черна гора, Северна Македония, Босна, Албания и Косово.

Скопие и Тирана са с най-голям напредък от тези шест държави. Надеждите им обаче бяха попарени на Европейския съвет през октомври 2019 г. Франция и Нидерландия се усъмниха в напредъка им в изграждането на демократично общество и борбата с корупцията. Но преди месец Париж и Хага смекчиха това.

Съпротива е имало и от страна на Гърция. Атина обаче също е дала съгласието си, след като в документа е бил включен въпросът за защита на гръцкото и други малцинства в Албания, твърдят дипломати.

Ако нито една страна няма забележки, се очаква споразумението да бъде одобрено в средата на седмицата. Този път това ще стане чрез писмена процедура. Съветите на ЕС във всякакви формати, включително Европейският съвет, бяха отменени заради коронавируса.