Изпълнителният директор на Microsoft Сатя Надела е получил $84 млн. възнаграждение за първата си година начело на компанията, съобщи Businessinsider. Чистата му заплата е $918 917, но той получава премия в брой от $3,6 млн., еднократен грант с пакет от акции за $59,2 млн., който не може да осребри до 2019 г., както и още един пакет от акции за $13,5 млн., който е получил миналия август само за да остане на разположение, когато Microsoft си търсеше нов шеф.

Босът има право и на "златен парашут" за $17,4 млн. Той ще получи компенсацията, ако поради някаква причина бъде отстранен от ръководството на компанията не по собствено желание.

Надела получава доста повече от предишния шеф Стив Балмър, който за последната си година е взел $483 584. Но с течение на времето на върха, Балмър успя да придобие 333 млн. акции от Microsoft като различна форма на компенсация. Делът му се оценява на почти $15 млрд.

Ето и сравнение на първата година на Надела с други шефове-новобранци на големи технологични компании.

Oracle плаща по $37,7 млн. на двамата изпълнителни директори Сафра Кац и Марк Хърд. Големият бос на компанията Лари Елисън, получава $67 млн.

За първата си година шефът на Apple Тим Кук получи впечатляващите $378 млн., основно чрез еднократен грант на акции. Но след това заплатата му падна на скромните $4,4 млн. годишно. През 2013 г. той е осребрил акции за $70 млн.

Шефката на Yahoo Мариса Майър взе $36,6 млн. за първата си година. Нейната колежка начело на IBM Джини Ромети, получи само $16,1 млн.

Най-зле е била заплатена Мег Уитман, която ръководи Hewlett-Packard - само $15,3 млн.