Нови молитви, които да предпазят вярващите от заразата, написа на църковнославянски главата на Руската православна църква, съобщи официалният сайт на Московския патриархат. Те ще се произнасят всеки ден по време на литургия. Първото им четене е днес по време на патриаршето богослужение.

В молитвите COVID-19 е наречен "вредоносно поветрие":

"Милостивно пощадити нас от губительнаго поветрия на ны движимаго и избавити верныя люди Твоя от смерти душевныя и телесныя, недугующим исцеление и здравие подати."

Молитвите са още срещу страх и паника:

"Еще молимся, о еже умирити смятение человек и страхования всяческая, упованием твердым оградити верных Своих, мир же и тишину вселити в сердца наша."

По-рано руският Свети синод издаде разпореждане как да се провежда причастяването на вярващите:

"Да предават Светите тайни Христови с изтриване след всеки причастен на лъжицата чрез плат, напоен във спирт (при редовна подмяна на плата) и после потапянето ѝ във вода с последваща утилизация на водата. Да се подава за отпиване само индивидуално в съдове за еднократна употреба. Да се използват за раздаване само ръкавици за еднократна употреба."

В руските църкви вече е забранено да се целува кръста, указано е да се полага върху темето на молещите се. Миропомазването според нарежданията на Синода трябва да се прави с еднократни клечки с памук и с хартиени салфетки вместо с гъби.

Руските църкви не са затворени заради епидемията от COVID-19, само неделните училища са прекратили работата си.

"Площад Славейков"