Стойте си вкъщи! Това послание изпрати столичната кметица Йорданка Фандъкова към хората от третата възраст в София.

„Вашите деца и внуци с радост ще отделят от времето си, за да имате храна и лекарства. За тези, които са сами, екипи на общината доставят стоки от първа необходимост в домовете им. Моля всички, родители и млади хора, не посещавайте детските и спортни площадки в парковете и градините“, казва Фандъкова в обръщението си към софиянци.

В последните часове кметицата разговаряла с десетки софийски лекари, които настояват за по-строги мерки за ограничаване на разпространението на вируса столицата.

„Да, нашите здравни заведения имат най-голям капацитет, но той е ограничен и няма да е достатъчен в случай на масово заразяване“, казва кметицата.

И припомня, че „от нашата дисциплина и лична отговорност зависи да ограничим заразата, така че да дадем на нашите лекари възможността да лекуват всеки, а не да се налага да избират“.

„Обръщам се към възрастните хора - останете си вкъщи!“, призовава в прав текст Фандъкова.

Според нея с дисциплина, самоограничения и отговорно поведение можем да предотвратим налагането на много по-строги мерки в града, като въвеждане на пълна карантина, която виждаме в италианските градове и вече в Банско. Столичната община заедно с националния щаб има готовност и завъвеждане на по-твърди мерки, при разрастване на случаите в столицата.

От вчера заедно с полицията, районна прокуратура и здравни медиатори са предприети засилени мерки за информиране на гражданите в ромските махали на София.

Продължава дезинфекцията около големите болници, в кварталите, на пешеходните подлези и пазарни площадки, се казва още в обръщението.