Нови доказателства от Европа и САЩ показват, че по-младите възрастни не са толкова непроницаеми за новия коронавирус, който се разпространява по света, както първоначално се смяташе, съобщава днес Блумбърг.

Въпреки първоначалните данни от Китай, които показват, че възрастните хора и хората със здравословни проблеми са най-уязвими, младите хора - над 20 години до тези в ранните си 40 години - боледуват сериозно. Мнозина се нуждаят от интензивна грижа според доклади от Италия и Франция. Рискът е особено тежък за млади хора със заболявания, които все още не са диагностицирани.

“Възможно е поколението на хилядолетието, нашето най-голямо поколение, нашето бъдещо поколение, което ще ни пренесе през следващите няколко десетилетия, да има непропорционално висок брой заразени", каза днес на пресконференция Дебора Бъркс, координаторка на реакцията на коронавируса в Белия дом.

Данните предизвикват такова безпокойство. В Италия, най-тежко засегнатата страна в Европа, почти една четвърт от близо 28 000 пациенти с коронавирус са на възраст между 19 и 50 години, показва статистиката.

Подобни тенденции са наблюдавани в САЩ. Сред близо 2500 от първите случаи на коронавирус в САЩ 705 са на възраст от 20 до 44 години според центровете за контрол и профилактика на заболяванията. Между 15% и 20% от тях са се озовали в болницата, включително 4%, които са се нуждаели от интензивно лечение. Малко обаче са починали.

Блумбърг дава пример за такъв тежко заболял млад възрастен: Клемент Чоу, асистент по генетика в Университета на Юта.

"Аз съм млад и не съм високорисков, но все пак съм в отделение за интензивни грижи в много тежко състояние", казва Чоу в туит от 15 март.

 

 

Той казва, че няколко дни имал ниска температура, но последвала лоша кашлица, довела го до дихателна недостатъчност. Оказало се, че има коронавирус. Поставен е на обдишване с кислород. Когато го приели миналия четвъртък, бил първият пациент в отделението. "Сега има много повече", пише той днес в социалната мрежа.

Чоу не посочва възрастта си, но уебсайтът на лабораторията му показва, че е завършил колеж през 2003 г. и има две деца. 

На пресконференцията на Белия дом в сряда президентът Доналд Тръмп се обърна с молба към младите хора да спрат безразсъдното поведение като купони, ходене на плажа и висене по барове.

Университетските кампуси в цялата страна се затварят и студентите трябва да ги напуснат. Мнозина от тях шофират или летят към дома, където рискуват да изложат своите родители, баби и дядовци на COVID-19, посочва Блумбърг.