Швейцарските власти съобщиха, че заради епидемията от коронавирус ще бъде отложен насроченият за май референдум за имиграцията, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Ситуацията, възникнала заради COVID-19, прави невъзможно провеждането на информационна кампания и митинги на избиратели, а така партиите и другите политически играчи не могат да провеждат срещи и да излагат своите позиции", обясни правителството.

Референдумът бе иницииран от дясната Швейцарска народна партия, която искаше избирателите да подкрепят прекратяването на споразумението за свободно движение на работници между Европейския съюз и Швейцария (която не е член на ЕС).

Референдумът може да се състои през септември или ноември в зависимост от епидемиологичната обстановка.

Вчера швейцарските здравни власти съобщиха, че броят на потвърдените случаи на коронавируса е достигнал 2772, като само за последното денонощие се е бил увеличил с над 500. Починалите вече са 21 - със 7 повече от предишния ден.

Федералният съвет (правителството) на Швейцария прекрати за три месеца издаването на шенгенски и национални визи за граждани на трети страни (извън ЕС) заради епидемията.

Обявено бе също така, че се въвежда ограничение за шест месеца върху продажбите на някои широко използвани болкоуспокоителни и антитемпературни лекарства, за да се предотврати паническото им изкупуване във връзка с епидемията. Според мярката човек ще може да купува само по една опаковка на ден от лекарства, включващи парацетамол и ибупрофен.

Говорител на правителството посочи във връзка с това, че мярката не се дължи на недостиг на такива медикаменти, а е "сигнал към хората да не не купуват излишно много, и за да се регулира ситуацията, защото няма причина за паническо купуване".