Постоянните представители на страните членки одобриха днес позицията на Съвета на ЕС по две законодателни предложения, които ще освободят фондове за справяне с последиците от коронавируса.

37 милиарда евро ще дойдат от кохезионните фондове по линия на Инвестиционната инициатива за отговор на коронавируса (ИИОК). Близо 8 милиарда евро целево финансиране ще бъде отпуснато от неусвоените средства за 2019 г. по програми на Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР), Европейския социален фонд (ЕСФ), Кохезионния фонд и Европейския фонд за морско дело и рибарство (ЕФМДР). Мярката ще позволи и достъп до 29 милиарда евро от структурните фондове в целия Европейски къюз през 2020 г. сумите са на разположение от 1 февруари.

Новите мерки ще помогнат на малките и средните предприятия (МСП) да се справят с недостига на ликвидни средства в резултат на пандемията.

Второто законодателно предложение, което посланиците подкрепиха, е Фонд „Солидарност“ да покрива и спешните случаи в областта на общественото здраве. Първоначално той бе създаден, за да помогне на страните членки и на преговарящите за членство да се справят с последиците от природни бедствия. След днешното решение той ще може да решава непосредствените нужди на хората, свързани с пандемията от коронавирус.

Предстои Европарламентът да приеме позиция по новите мерки. След това Съветът на ЕС трябва да ги одобри с писмена процедура.