Ваксината за коронавирус вероятно ще дойде чак след година, но по-ефективни лекарства за по-леко и бързо минаване на заразата изникват постоянно. Китайски учени твърдят, че японско лекарство за грип действа много ефективно срещу новия коронавирус.

Китайците в Ухан и Шенжен тестват различни лекарства от седмици, като на няколко пъти установяват някои частично ефективни медикаменти, правени за подобни заболявания.

Фавипиравирът, производство на клона на "Фуджифилм" - "Тояма Кемикъл" - е ускорил излекуването на хората. От средно 11 дни сред заразата, което е времето за възстановяване на хората, които не са пили лекарството, до едва 4 дни до окончателен негативен тест.

В добавка, създаденото за нови щамове инфлуенца (грипният вирус) лекарство е сравнително безопасно.

Рентген на белите дробове на пилите лекарството показват подобрения при 91% от пациентите, спрямо едва 62% при тези, които не са го взимали.

Очаквано акциите на "Тояма Кемикъл" скочиха с 14,7%. От "Фуджифилм" отказват коментар за момента.

В Япония лекарството също е тествано. Източник от местното здравно министерство обаче твърди, че лекарството не работи толкова добре при хората с по-тежки симптоми. Там засега са изследвани едва 70-80 души, спрямо 340 в Китай.

Същият проблем обаче е налице и с някои от досега тестваните лекарства, като антиретровирусните срещу ХИВ лопинавир и ритонавир.

За да може да се ползва за коронавирус, лекарството ще трябва да получи одобрение на национално ниво, защото е създадено като лекарство за грип.