Руските прокремълски медии са организирали "значителна дезинформационна кампания", за да засилят усещането за криза от коронавирус в западните страни, като разрушават доверието във възможностите за извънредно реагиране на правителствата. Това мнение е публикувано във вътрешен доклад на ЕС, предаде "Файненшъл таймс".  

Докладът от 16 март очертава широк спектър от опити в международен план за експлоатация на пандемията от COVID-19 чрез разпространяването на неправдоподобни истории. В него се казва, че ефективността на проверките, въведени от социалните мрежи за новините, свързани с коронавируса, все още не е ясна.

"Продължава значителната кампания за дезинформация от руските държавни медии и прокремълски агенции относно COVID-19", се казва в анализа. "Основната цел на дезинформацията на Кремъл е да влоши кризата на общественото здраве в западните страни, по-специално чрез подкопаване на доверието на обществото в националните здравни системи - като по този начин се предотврати ефективна реакция срещу епидемията."

От 22 януари насам ЕС е регистрирал почти 80 случая на опити за дезинформация, свързани с COVID-19, се казва в доклада. Според съставителите му "обвързани с Русия фалшиви персони и акаунти", които преди са публикували по теми, включително Сирия и протестите на "жълтите жилетки" във Франция, са започнали да "разпространяват дезинформация за коронавируса на английски, испански, италиански, немски и френски".

Докладът съобщава, че понякога съдържанието насърчава идеята, че коронавирусът е "човешко творение, използвано от Запада". Съобщенията, насочени към Италия, целят да засилят страховете от способността на националните и международните власти да управляват епидемията, докато съобщенията към Испания "представляват апокалиптични истории, които обвиняват капиталистите в опит да се възползват от вируса и подчертават колко добре Русия и (президентът Владимир) Путин се справят с епидемията".

Между 1 януари и 12 март новини на "RT Испания" ("Русия днес" в Испания), свързани с коронавируса, са споделени над 6,8 милиона пъти във Facebook, Twitter и Reddit. Тя се нареди на 12-о място сред най-популярните източници сред определени домейни и е пред някои големи западни медии. РТ винаги е отричала, че разпространява дезинформация.

Стратегията на прокремълската пандемия е "да представя десетки различни и често противоречиви наративи, които се разпространяват по официални канали, както и онлайн чрез социалните медии", посочва европейският анализ.

"Кампанията е предназначена да засили объркването, паниката и страха и да предотврати достъпа на хората до достоверна информация за вируса и разпоредбите за обществена безопасност", се казва в доклада на ЕС, като се отбелязва, че има доказателства, че прокремълските медии често не са авторите на дезинформацията, но често разпространяват неверни или необосновани доклади от други източници. "Тези подходи са в унисон с по-широката стратегия на Кремъл да се опитва да подкопае европейските общества отвътре, като използва техните слабости и разделения."

Европейската служба за външна дейност отказа коментар по документа. Тя заяви, че е засилила мониторинга над потоците на дезинформация поради пандемията и че работи в тясно сътрудничество с международни партньори, включително НАТО и водещите икономики от Г-7.

Русия отрича предишни обвинения на западните правителства и разузнавателните агенции за използване на дезинформация или кампании за формиране на мнение, свързани най-вече с президентските избори в САЩ през 2016 г.

Въпреки че бизнесът в социалните медии е предприел "значителни мерки", за да ограничи разпространението на дезинформация за коронавируса, трудно е да се оцени тяхното въздействие поради ограничения при поверителността на данните, които споделят с властите, се казва в доклада.

От компаниите се изисква да предоставят повече подробности за това колко време им отнема да реагират и да маркират определено съдържание за дезинформация и какво ще направят, за да не позволят на потребителите "да се възползват от притесненията на гражданите и да разпространяват противоречиви съобщения и да сеят недоверие в нашите демократични институции".