Министърът на финансите на САЩ Стив Мнучин каза днес, че администрацията на президента Доналд Тръмп иска да напълни джобовете на американците с пари "веднага", за да не замре икономиката насред кризата с коронавируса.

“Американците имат нужда от парѝ в брой веднага”, каза Мнучин на брифинг в Белия дом в присъствието на Тръмп. "Под веднага имам предвид следващите две седмици”.

“Президентът ми даде указание, че трябва да направим това сега”, добави Мнучин.

Днешният редовен брифинг за коронавируса и последиците му в Белия дом се състоя, докато борсовите индекси се възстановяваха бавно от исторически спадове вчера.

Мнучин каза, че идеята на адмиистрацията как да предостави фондовете на населението ще изкристализира "до края на деня" във вторник. Той поясни, че правителството няма да финансира милионерите.

Той каза също, че администрацията ще позволи на американците да забавят до три месеца изплащане на дължими данъци до 1 милион долара. Няма да има лихви или наказателни плащания за забавянето. Корпорациите ще могат да отложат данъчни плащания до 10 милиона долара за същия срок.

Идея всеки американец да получи чек от 1000 долара е на път да получи подкрепа от републиканците и от демократите в Конгреса, предаде Си Ен Ен. 

Мнучин не отхвърли идеята и каза, че тя ще бъде обсъждана на срещи в Конгреса.

“Мисля, че е ясно, че няма нужда да пращаме чекове на хората, които правят по 1 милион годишно. Но ни харесва това - това е една от идеите, които ни харесват. Ние ще разгледаме това днес и ще говорим за подробностите след това", каза той.

“Мисля, че ще направим нещо, което ще им даде парите колкото може по-скоро. Това може да не е акуратният начин да го направим, защото очевидно някои хора не бива да получават чекове за по 1000 долара. Но ние ще имаме съвсем ясна идея до края на деня за това, което ще направим", добави Тръмп.

“Ще действаме нашироко. Искаме да действаме нашироко, солидно. Не искаме авиолинии да се закриват. Не искаме хората да губят работата си", заяви президентът. 

Американските фондови пазари и банки ще останат отворени, така че хората да имат достъп до сметките си, каза още Мнучин.

Ако трябва борсовата търговия да бъде съкратена като време, това ще бъде обмислено, посочи той.

"Ще използваме цялата сила, с която разполагаме, подчерта Мнучин за усилията за предпазване на икономиката, включително чрез стимулиращи мерки. За правомощията, които нямаме, ще се обърнем към Конгреса", допълни той.