Редица големи и силни държави, сред които Русия и Китай, продължават сериозно изкупуване на американски държавни ценни книжа, показват актуалните данни на Финансовия департамент на САЩ, цитирани от money.bg.

Само за януари изкупуването на т.нар. US Traesuries е скочило с нови 161,7 млрд. долара до фантастичните 6,857 трилиона долара. 

Такива действия са логични на фона на задаващата се тежка рецесия по света. Инвеститорите, купуващи ценните книжа на САЩ, опитват да защитят валутните си резерви от нарастващия риск. Именно US Traesuries се считат за едни от най-надеждните вложения в света, особено по време на криза. 

Япония продължава да бъде лидер сред страните по света по притежания на американски държавни облигации, като те достигат до 1,2 трилиона към края на януари. 

Веднага след Страната на изгряващото слънце се нарежда Поднебесната империя и един от основните икономически съперници на Вашингтон - Китай. Пекин е продължил да покачва притежанието си на US дълг, като в момента притежава облигации за 372,7 млрд. долара.

Следват Бразилия с 283 млрд. и Ирландия с 271 млрд. долара. В топ 10 попадат още Люксембург, Швейцария, Хонког, Каймановите острави и Белгия. 

Впечатление прави, че Руската федерация също се е активизирала при покупката на американски държавни облигации, като е добавила нови такива на стойност 536 млн. долара само за януари. 

Към момента Москва притежава американски дълг на стойност  малко над 10 млрд. долара. 

Все пак това е сериозен спад в квотата на Москва, която преди 2013 г. държеше около 150 млрд. долара от американския дълг. През 2013 г., по време на анексията на Крим и началото на санкциите, страната се освободи от тях и изпадна от топ 30 на държавите, най-големи притежатели на американски държавни облигации. 

През последната година обаче централната банка на Русия води политика за запазване и натрупване на златни и валутни резерви. Така че процедурата по закупуване на американски облигации изглежда логична и приемлива.