Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

УЕФА официално отложи Европейското за следващата година. Новите дати са 11 юни - 11 юли, вместо 12 юни - 12 юли на настоящата. Централата проведе видеоконферентна среща с членовете си - федерациите-членки, водещите клубове и футболния синдикат ФИФпро.

УЕФА иска остатъкът от турнирите Шампионска лига и Лига Европа да се доиграe, когато пандемията с коронавирус отмине. Засега са отложени поне за месец. Същото се отнася за прекъснатите в момента местни първенства. Асоциацията прогнозира, че това може да стане през май-юни т.г.

Финалът на ШЛ в Истанбул е пренасрочен за 27 юни, а този в Лига Европа - три дни по-рано в Гданск.

Новината съобщи Норвежката футболна федерация, а УЕФА я потвърди малко по-късно. 

Официалният сайт на БФС, от който в разговора са участвали и.д. шефът Михаил Касабов и изпълнителният директор Борислав Попов, внесе следното уточнение:

"Всички страни-членки се обединиха около предложението на УЕФА местните и международните клубни турнири да завършат до края на месец юни т.г., като за целта експертна група на централата работи по множество сценарии в зависимост от датите на подновяване на футболните шампионати на континента.

Оптимистичният сценарий, приет от лидерите на европейския футбол, е местните първенства да приключат до 28 юни (като изключение правят страните с най-ниско класиране в ранглистата на УЕФА, които трябва да излъчат класиране до 21 юни). Финалът на Шампионската лига по предварителен план е изместен за 27 юни, а представителите на турската федерация потвърдиха готовността на Истанбул да бъде домакин на събитието."

Отлагат се също следните турнири: Лига на нациите (през есента трябваше да е груповата фаза) и Европейското за младежи до 21 г. (догодина). Също така приятелските срещи и баражите за Евро 2020 (включително) срещата България - Унгария. Изместени са за началото на юни.

Евро 2020 трябва да се проведе в 12 града в 12 страни на Стария континент. Откриването трябваше да е с мача Италия - Турция на стадион "Олимпико" в Рим. 

Това е основната причина за решението, обясни шефът на УЕФА Александър Чеферин. Централата не иска да застрашава здравето на фенове и футболисти, жертвайки първенството (и понасяйки загуби), дава пример как се действа в извънредна ситуация, съобразявайки се с мерките на официалните власти, добави словенецът.

Междувременно и аналогичният шампионат, но за Латинска Америка - Копа Америка, също е отложен за 2021 г.

Местните федерации подкрепят решенията на конфедерациите. Сигурно е, че ще има промяна и за световните квалификции за Катар 2022.

Повечето национални първенства в Европа са отложени до началото или средата на април. На този етип не се вижда как ще бъдат подновени оттогава. Остава вариантът мачовете да се играят на празни стадиони.  

Най-вероятно ще се стигне до допълнително споразумение за средствата, които УЕФА разпределя на федерациите като приходи от тв права и рекламни договори.

"Чеферин също така увери, че УЕФА ще съумее да компенсира загубите, които федерациите биха регистрирали от пренасрочването на ЕВРО 2020, а програмите „Хеттрик 5“ и „Хеттрик 6“ ще продължат да се провеждат без промяна. Програмата на календара ще доведе до отлагане наЕвропейското първенство за жени идното лято, както и на Европейското за младежи до 21 години и финалната четворка на Лигата на нациите", уточнява БФС.

Европейската клубна асоциация (ЕКА), в който влизат най-големите отбори, обяви, че ще работи в тясно сътрудничество с УЕФА в следващите дни, за да се решат казусите с промените в календара.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.