"Това не е най-страшният грип, нито е най-страшният вирус. Аз го изкарах преди два месеца. Гадно е, дълго е, но минава."

Това заяви пред бТВ днес социологът и председател на сдружение "Произведено в България – съюз на малкия и средния бизнес" Кънчо Стойчев, който беше поканен да коментира икономическите мерки, които правителството смята да предприеме, за да запази доброто състояние на бизнеса в условията на тежката криза. 

Стойчев обаче реши да започне с встъпително слово, което обясняваше, че новият коронавирус по нищо не се различава от обикновен вирус, че когато видим годишните данни, ще видим същата смъртност и въобще - малко преувеличаваме. 

Иначе социологът повтори мнението си от вчера при срещата на бизнеса с президента Румен Радев, че държавата трябва много по-активно да участва в запазването на работните места на хората. 

"Най-голямата опасност е да кажем - ще спасяваме човешки животи само. То това е хубаво, но не можем да кажем - майната му на бизнеса, той ще се оправи!"

Според Стойчев трябва да бъде запазено всяко работно място, защото "запазвайки доходите на тези хора, те ще продължат да бъдат способни да плащат ток, вода, данъци и да не натоварват другите системи - здравна, НОИ и фондовете за безработица".

По думите му 2 млрд. лв. от резерва ще бъдат напълно достатъчни, за да се гарантират работните места на застрашените хора и да се подпомогнат бизнесите. Припомняме, че според финансовия министър резервът на България към момента е около 10 млрд. лв. 

"Защо Меркел и Макрон казаха - "каквото и да ни струва ще спасим бизнеса, ние човек без работа няма да оставим"? Да не са по-глупави? Ако не го направим - ще бъдем драматично по-бедни след това!"

Как обаче да бъдат преразпределени тези пари и да се гарантира, че няма да има злоупотреби?

"Много е просто даже - всичко е електронизирано, знае се какви са оборотите на фирмите и на екрана се вижда на кого с колко му е спаднал оборотът. Като видят, че има спад с 50% - туризъм, ресторанти, транспорт... там се прави скала и се дава компенсация, но веднага. Помощта е помощ в първите три дни. На десетия ден е късно, хората са умрели..."

Припомняме, че вчера финансовият министър Владислав Горанов даде подробности около подкрепата, която държавата е готова да осигури. Първо - държавата ще поеме 60% от заплатите на тези служители, които работят за бизнес, доказано страдащ от епидемията, и предприетите мерки за спирането й. Промяната - това ще важи за период от 3 месеца, а не от един.

Второ - държавата потвърди идеята си да подпомага ликвидността в предприятията през Българската банка за развитие. За целта ББР получава увеличение на капитала с 500 млн. лв. Част от тези пари ще бъдат раздадени през портфейлни гаранции - тоест ще бъдат пуснати към търговските банки, които ще групират цели сектори, на които да помагат. Втората част от парите обаче навява съмнения за злоупотреби - обратно изкупуване на акции на закъсали предприятия.