15:30 - започва чаканата цял ден пресконференция на министърката на енергетиката Теменужка Петкова. С нея на масата седят шефовете на основните електроразпределителни дружества в страната, както и председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране. 

Целта на мероприятието е да бъдат обявени мерки за борба с икономическите последици от разпространението на заразата от коронавирус. Знаете ги тези брифинги - през последните дни се редуват през няколко часа, министрите уморено разказват какво ще направят, за да помогнат на фирмите и хората да не фалират, след като половината икономика на страната е блокирана.

Точно тази пресконференция беше чакана, защото засяга най-вече енергийно бедните в страната. Повечето от тези хора така или иначе изпитват трудности да покриват тези си нужди, а в момента - за тези от тях, чиито работни места са засегнати от кризата, нещата стават критични. 

И така камерите се насочиха към благия поглед на Теменужка Петкова, която както винаги, говори без недомлъвки, директно и само по темата. 

И представяте ли си каква изненада очакваше журналисти, политици и общество, когато госпожа министърът обясни, че първата и най-важна мярка на министерството е следната: ангажимент, че в рамките на въведените към момента извънредни мерки заради коронавируса токът няма да спира планово.

Това в превод би трябвало да означава, че основната мярка на ЕРП-тата ще бъда да си вършат работата, като най-величествено обещават, че няма да спират тока, ако им скимне. Тук, разбира се, българите, особено тези със затруднения да си плащат сметките, вероятно са наляли чаши изстуденото шампанско и са се хванали на хорото. 

Да де, но госпожа министърката не беше свършила с грижата си за хората и продължи. Втора мярка - сроковете за плащане на битовите сметки ще се удължат с 10 дни. До това са довели тежките преговори на Петкова и ЕРП-тата. Отново превод - към момента така или иначе имаме право да закъснеем с 10 дни, а сега имаме допълнителни 10 дни. Общо 20. Вярно - извънредното положение трае 30 дни, но пък е напълно ясно, че преживял криза от 20 дни, ти на 21-вия веднага капитализираш загубите. Плюс това този срок може да бъде и още удължен на другата такава пресконференция.

Ако си мислите, че тук спират мерките - ама много грешите. Ако не можете да платите и за тези 20 дни отсрочка - можете да подадете молба за допълнително разсрочване. Хоп молбичката и някой от експертите на дружеството - не точно да е ясно кой, ще решава дали да ви одобри. Може и да не ви. Знаем, че може, защото и сега нищо не ви пречи да подадете такова искане. Но сега вече е официална мярка. Кеф. 

Г-жа министърката разясни и колко глупава е идеята на БСП за налагане на мораториум върху прекъсване на комунални услуги като подаване на ток, вода, топлина при просрочени задължения и спиране на задължението за плащания в срок, докато страната е в извънредно положение. 

Пак накратко - предложението е рисково, защото подобни неплащания щели да доведат до смущения в цялата енергийна система до междуфирмена задлъжнялост по веригата ЕРП - НЕК - производители на ток. А това би било фатално. 

Разбира се, министърът, не се наложи да обясни защо неплащането на сметките в продължение на 20 дни и повече - евентуално - няма да срине системата, а такъв мораториум ще я. 

Не се наложи да обясни и защо му е на обикновения българин да се тревожи за задлъжнялостта на енергийната система, която иначе е в цветущо финансово състояние. Точно поради тази причина само преди седмица на практика опрости 600 млн. лв. дълг на на практика фалиралата "Марица Изток 2". Точно поради тази причина държавата накара същата тази "Марица Изток 2" да стане основен спонсор на футболния отбор Берое. 

Знаете ли и какво друго не се наложи на Теменужка Петкова? Не й се наложи да обясни дали правителството мисли да посъкрати малко разходите по големите си енергийни проекти. Като АЕЦ "Белене" например. Или поне като "Турски поток", който в България обаче е "Балкански поток", пък след това пак си става "Турски".

Чухме, че до днес е трябвало всички заинтересовани страни да дадат предложенията си за това как да се компенсират потребителите на природен газ, които са плащали скъпа цена, а сега тя е предоговорена със задна дата от август миналата година с "Газпром експорт". Става дума за 150 млн. лв., които властта не бърза да връща към дружествата. Но това вероятно е нормално, защото "ситуацията е нова за нас".

Ясно стана обаче, че спирането на тока било крайна мярка и преди нея три пъти клиентите биват търсени, за да е сигурно, че знаят, че имат задължения и в какъв размер са те. Разбира се, за всеки сблъсквал се с изключване на тока, това не е новина, нито му звучи като предкризисна мярка. Факт е обаче - министърът го каза, значи е така. 

В заключение - заглавието е подвеждащо. Пресконференцията не беше излишна. Много беше полезна. Разбрахме, че освен стотиците мъже и жени в страната, които наистина се опитват да помогнат на страната да изплува от кризата, има и такива, които се събират, за да не кажат нищо и такива, които не смятат да променят нищо.

На всички ни е ясно, че енергетиката ни е колабирала и почти пленена. На всички ни е ясно, че много отстъпки там не могат да се правят. Но излишните фанфари са вредни и пречат. Ако щете - най-малкото, защото хвърлят сянка върху истинските герои на деня. В страната хиляди безименни експерти се опитват да измислят как да облекчат положението. За първи път като че всички във властта работят заедно. Добре е другите да мълчат, когато няма какво да кажат.