Над 100 чуждестранни студенти  са  блокирани в общежитието на Американския университет в Благоевград. Ръководството търси вариант  да се приберат по родните си  места при гарантирани мерки за сигурност.

Американският университет премина в онлайн форма на обучение още миналата седмица и така ще бъде до края на семестъра, съобщи БНР.

Българските студенти учат от домовете си. Повечето от чужденците не са се прибрали след ваканцията. Обсъжда се възможността тези, които са  в кампуса също да  заминат по родните си места, каза оперативният директор Тодор Тодоров.

"В момента са малко над 100 нашите чуждестранни студенти, които са все още в университета ни. Препоръчали сме на всички в най-къс срок да си направят планове за пътуване, да се върнат по родните си места", уточни той.

Тези, които с от най-рисковите държави,  остават в България.

"Не можем примерно студенти, които са от Италия, да ги насочим да се приберат в Италия, или такива, които са от Иран, да ги изпратим обратно. Така че осигуряваме напълно към момента сигурни условия - хигиената ни е на изключително високо ниво. Продължаваме да обсъждаме с ръководството на университета как да процедирамe", коментира Тодоров.

Около хиляда са студентите в Американския университет.  По-голямата част от администрацията работи дистанционно.