Литва обяви, че от днес следобед затваря границите си, за да спре разпространението на коронавируса, с който са заразени 7 нейни граждани от население 2,8 милионадуши, предаде Франс прес.

"Свободното движение в Шенгенската зона бе най-голямата ценност, но сега тя се превръща в най-голямата заплаха", заяви министърът на вътрешните работи на Литва Рита Тамашуниене.

Тя не посочи срока, през който тези ограничения ще бъдат в сила, поясни АФП.

Литва вече затвори всички училища, университети, детски градини, музеи и кина. Баровете са задължени за затварят в 22 часа местно време.

Нова Зеландия, Камбоджа и Тайван са сред страните от азиатско-тихоокеанския регион, обявили нови ограничения за пътуванията като част от глобалните усилия да бъде спряно разпространението на Covid-19, предаде ДПА.

От днес всеки, който влезе в Нова Зеландия, ще трябва да се самоизолира за 14 дни, каза на пресконференция премиерcj Джасинда Ардърн. Тя добави, че изключение от тези мерки ще бъда правено само за пътуващи от тихоокеанските острови.

Ардърн призова новозеландците да избягват пътувания, които не са наложителни и заяви, че до 30 юни круизни кораби няма да получават разрешение да акостират в пристанищата на Нова Зеландия.

В Нова Зеландия има шест потвърдени случая на Ковид-19, но контактите на всички инфектирани са установени, каза Ардърн.

Властите в индонезийската столица Джакарта затварят от понеделник всички училища с оглед на нарасналия днес до 96 брой на заразените в Индонезия. Учебните занятия ще се провеждат дистанционно.

Вчера властите в Джакарта обявиха, че като превантивна мярка затварят и 17 увеселителни центъра и парка.