Президентът Доналд Тръмп възнамерява да обяви национално извънредно положение от петък, 13 март, заради епидемията от новия коронавиус, съобщава Блумбърг.

Щатските и местните власти в Съединените щати настояват за по-енергични мерки срещу заразата като затваряне на училища и забрана на масови събития, отбелязва агенцията.

Демократическата партия поиска президентът да въведе законодателство за извънредни ситуации. Те казаха, че то би позволило във фонд за помощ при бедствия да бъдат заделени $42 млрд.

[[nid:95598]]

Президентът каза, че ще даде пресконференция в 15 часа във Вашингтон (22 часа българско време). Той е говорил в петък с френския си колега Еманюел Макрон. Последният обеща да организира видеоконференция със световни лидери за координиране на изследванията за ваксина срещу коронавируса и на усилията за смекчаване на икономчическите му ефекти.

Обявяването на национално извънредно положение би позволило на правителството да задели допълнителни ресурси за борба с вируса и би отбелязало символична повратна точка за президента, който неколкократно сравни коронавируса със сезонен грип и настоя, че администрацията му държи епидемията под контрол, отбелязва Блумбърг.

Извънредното положение би позволило на щатите да искат федералният бюджет да поеме 75% от разходите им за спешен персонал, медицински изследвания и стоки, ваксинации, сигурност за медицинските заведения.

От 60-те години на миналия век насам в САЩ са обявявани само няколко извънредни положения заради заплахи за общественото здраве и само две от тях са били заради епидемии. През 2000 година президентът Бил Клинтън обяви такива мерки в Ню Йорк и Ню Джърси заради Западнонилската треска, припомня Блумбърг.

Американският Център за контрол и превенция на заболяванията обяви днес, че в САЩ има 1678 регистрирани случая на заразени с коронавируса, с 414 повече от предишното преброяване, а броят на починалите е нараснал от 5 на 41, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Данните са от 46 щата плюс федералния окръг Колумбия. Предишният доклад на федералната агенция обхващаше 42 щата и федералния окръг Колумбия.

Сред тези 1678 носители на вируса 49 са хора, репатрирани от Япония или китайския град Ухан, където започна епидемията.

Властите в Луизиана обявиха днес, че първичните избори за излъчване на президентските номинации на демократите и републиканците се отлагат във връзка с мерките срещу разпространението на вируса. Предвидено беше първичните избори в щата да се състоят на 4 април, но бе решено да са на 20 юни.