Извънредното положение е конституционна диктатура. Това каза пред бТВ доц. Атанас Славов, преподавател по конституционно право. Според него през 1996-1997 г. сме били по-близо до извънредно положение, отколкото сега. Тогава бе голямата икономическа криза след управлението на Жан Виденов и БСП.

"Концентриране на власт в изпълнителната власт, за да се извършат действия за опазване на общественото здраве в случая. Форма на концентирана власт. Да се защитят едни блага, без да се нарушават фундаментални права".

Така Славов описа извънредното положение. Той допълни, че решението на парламента, взето днес, е бланкетно.

"Тепърва с отделни закони ще се види кои права се ограничават. В конституцията е записано, че има права, които не могат да бъдат ограничени", каза Славов.

И изтъкна, че става въпрос за ограничени, а не отменени права. Според Славов с оглед ситуацията правителството има право да ограничи свободата на придвижване и свободата на събранията.

"Правителството няма право да ограничава всички права на гражданите. Трябва преценка", каза още Славов.

Той разказа, че е видял, че в центъра на София заведенията са пълни и в момента извънредното положение не се усеща.

"Правителството е въвело мерки, но не се прилагат, това е нон сенс. Няма да постигнем ефекта, който търсим", каза Славов.

Според него не може да бъде ограничена свободата на словото, защото не става дума за военно положение или терористичен акт. Не може да бъде ограничаван политическия и религиозния плурализъм. Правото на стачка и протест обаче може да бъде ограничено, защото е свързано със събиране на много хора на едно място. Всеки задържан има право на адвокат.

"Да не приемаме, че всичи права са ограничени до второ нареждане, това би било диктатура", обобщи Славов.