Бразилският президент Жаир Болсонаро обяви днес в социалните мрежи, че контролната му проба за новия коронавирус е била отрицателна. 

Във фейсбук и туитър той призова гражданите да не вярват на фалшиви новини.

 

 

Часове по-рано бразилският в."О Диа" (O Dia) съобщи, че Болсонаро е дал първа положителна проба. Той сам призна, че е бил под наблюдение от четвъртък. Нямаше официално потвърждение, но в Бразилия настана безпокойството, че при неотдавнашно посещение в САЩ Болсонаро може да е заразил американския си колега Доналд Тръмп. Или че бразилската делегация се е заразила там. Последният няколко пъти публично отказа да бъде изследван за вируса, защото нямал оплаквания.

Болсонаро е бил изследван в четвъртък, след като заразен се е оказал чиновник от неговата админастрация, който го е придружавал на срещата с Тръмп в неговото лично имение във Флорида.

Бразилският лидер се е появи тази сутрин с маска на лицето в резиденцията си "Алворада". Обърна се към народа с призив да не излиза на улицата, което се тълкува като явен намек за отмяна на проправителствена демонстрация насрочена за неделя. Отмени свое пътуване до един от бразилските щати.

 

Американският "Маями хералд" (Miami Herald) публикува изявление, което Болсонаро прави в кабинета си в присъствието на свой сътрудник. И двамата носят медицински маски. 

В това изявление, дадено преди обявяването на отрицателния резултат, бразилският президент казва: 

"Нося маска, защото при това неотдавнашно пътуване до САЩ един от хората, които бяха с мене в самолета, когато се върна Сау Паулу за редовни медицински преглед, отиде в болницата и резултатът му беше положителен за коронавирус. Така че всички, които бяхме на този полет, трябваше да бъдем изследвани също. Медиите казват днес, че моят резултат е бил отрицателен. Но това не е истина, не знаем още какви са резултатите. Бих желал тези фалшиви новини да бъдат истина! Но случаят не е такъв. Мисля че в следващите няколко часа ще имаме резултата от моя тест и този на някои други хора, които пътуваха с мене". 

Съобщението  за отрицателната пробра дойде след съвещание на президента с най-близкия му кръг и с висшите военни в "Алворада".

"О Диа" коментира, че най-неприятната част от историята би била, ако се окаже че правителственият секретар по комуникацията Фабиу Вайнгартен (служителаят с положителната проба) е заразил американския президент Доналд Тръмп.

Първото заразяване с новия коронавирус в Бразилия беше потвърдено на 26 февруари, ден след края на карнавалите. Досега са установени 76 случая на болестта в осем щата и в столичния федерален окръг. Петима от заболелите са в болници, а останалите - под домашна карантина. Над 1500 души са под наблюдение като вероятни носители на вируса