Конгресът на САЩ прие резолюция, с която се ограничава възможността на президента Доналд Тръмп да води военни действия срещу Иран, предаде Франс прес.

Внесеният от демократичната опозиция текст вече беше одобрен в средата на февруари от Сената, въпреки че той е контролиран от републиканците, тъй като част от тях подкрепиха мярката. Сега резолюцията беше приета и от Камарата на представителите, в която мнозинство имат демократите, с 227 на 186 гласа.

Предстои текстът да се изпрати на президента за подписване, но Белият дом вече обяви, че Тръмп ще му наложи вето.

В резолюцията се казва, че президентът на САЩ не може да води военни действия срещу Иран без изричното съгласие на Конгреса.

Това е парламентарен отговор на напреженията между Вашингтон и Техеран, които достигнаха връхна точка на 3 януари, когато САЩ убиха с въздушен удар в Багдад влиятелния ирански генерал Касем Солеймани по заповед на Доналд Тръмп.

Тогава демократите и някои републиканци изразиха безпокойство, че ескалацията между двете страни може да прерасне в пряк военен конфликт. След ответните ракетни атаки на Техеран по използвани от американската армия военни бази в Ирак, при които нямаше жертви, напрежението обаче спадна донякъде, отбелязва АФП.