Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Конгресът на САЩ прие резолюция, с която се ограничава възможността на президента Доналд Тръмп да води военни действия срещу Иран, предаде Франс прес.

Внесеният от демократичната опозиция текст вече беше одобрен в средата на февруари от Сената, въпреки че той е контролиран от републиканците, тъй като част от тях подкрепиха мярката. Сега резолюцията беше приета и от Камарата на представителите, в която мнозинство имат демократите, с 227 на 186 гласа.

Предстои текстът да се изпрати на президента за подписване, но Белият дом вече обяви, че Тръмп ще му наложи вето.

В резолюцията се казва, че президентът на САЩ не може да води военни действия срещу Иран без изричното съгласие на Конгреса.

Това е парламентарен отговор на напреженията между Вашингтон и Техеран, които достигнаха връхна точка на 3 януари, когато САЩ убиха с въздушен удар в Багдад влиятелния ирански генерал Касем Солеймани по заповед на Доналд Тръмп.

Тогава демократите и някои републиканци изразиха безпокойство, че ескалацията между двете страни може да прерасне в пряк военен конфликт. След ответните ракетни атаки на Техеран по използвани от американската армия военни бази в Ирак, при които нямаше жертви, напрежението обаче спадна донякъде, отбелязва АФП.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.