Пентагонът обявява почти всеки ден нанасянето на нови удари срещу ислямистите от Аш Шабаб в Сомалия, без да личи те да се отразяват на способността на тази свързана с Ал Каида група да дестабилизира страната. Това изглежда е нова "безкрайна война" за САЩ.

В момент, когато Вашингтон планира да съкрати военното си присъствие в Африка, за да концентрира отново усилията си към стратегическите конкуренти на САЩ - Китай и Русия - за сметка на помощта за водената от Франция антиджихадистка операция в Сахел, войната на изтощение с Аш Шабаб не изглежда под въпрос.

Ислямистите от "Аш Шабаб са една от най-сериозните заплахи на континента. Те се стремят да нападнат нашата страна", подчерта неотдавна генерал Роджър Клутие, командващ американските сухопътни войски в Африка.

"Опасността, която те представляват, трябва да се приема много сериозно", добави той по време на конферентен разговор в Пентагона. "Затова се фокусираме върху тях".

Още на 6 март Африканското командване на въоръжените сили на САЩ (Африком) обяви в изявление, че е нанесло удари в околностите на Кунио Бароу, в южната част на Сомалия, при което е бил убит един боец на Аш Шабаб.

Това беше 20-ият удар на американската армия срещу силите на Аш Шабаб в Сомалия от началото на годината. През 2019 г. бяха нанесени 64, а през 2018 г. - 43, според данни на центъра за анализи Ню Америка.

"Това се нарича "подстригване на тревата", обясни неотдавна американският министър на отбраната Марк Еспър в отговор на въпрос за въздушните удари на САЩ срещу джихадистките групи в Либия и Сомалия. "Това значи, че от време на време трябва да се правят подобни неща, за да се запазва известен контрол и да се избегне повторният им възход", добави той.

Смята се, че Аш Шабаб разполагат в момента с между 5000 и 9000 бойци и ако САЩ се придържат към тази логика, елиминирайки един или двама на ден, ще имат нужда от най-малко 13 години, за да приключат с тях. Нова "безкрайна война", от тези, които президентът Доналд Тръмп мрази.

В публикувания през февруари първи публичен доклад за американската военна операция в Сомалия генералният инспектор на американското министерство на отбраната Глен Файн напомня, че мисията на Африком е официално "до края на 2021 г. да причини достатъчни щети на Аш Шабаб, групата Ислямска държава в Сомалия и другите екстремистки групи в Източна Африка, за да не могат повече да вредят на интересите на САЩ".

Обаче, "въпреки продължаващите американски удари и американската помощ за силите на партньорските африкански страни, Аш Шабаб изглеждат като засилваща се заплаха, която иска да извърши нападения срещу територията на САЩ", добавя канцеларията на генералния инспектор, независим орган на Пентагона.

Всъщност на 5 януари Аш Шабаб нападнаха база на американските и кенийските войски в окръг Ламу, в югоизточната част на Кения, близо до границата със Сомалия, при което убиха трима американци. А на 28 декември те извършиха в Сомалия една от най-смъртоносните си операции за последното десетилетие, взривяването на камион бомба в столицата Могадишу, при което бяха убити 81 души.

Американските конгресмени се притесняват от липсата на осезаеми резултати в тази дискретна война, водена предимно с дронове и с малка сила от елитни войници на терен.

Запитан в края на януари за привидното безсмислие на тези почти всекидневни удари, началникът на Африком генерал Стивън Таунзенд защити американската стратегия.

"Не мисля, че това ще е безполезно", увери той. "Опитваме се да намалим техните възможности".

Според Катрин Бестеман от института Уотсън, център за анализи, който изчислява всяка година цената на водените от САЩ войни, "военните намеси в Сомалия не са подобрили ситуацията, те засилиха контрола на Аш Шабаб над населението".

Според нея Аш Шабаб получават полза от военновременната икономика, като рекетират населението и му отнемат насила средствата от международните помощи.

Освен това, според Амнести интернешънъл, ударите на Вашингтон водят до жертви сред мирното население, макар че американската армия твърди противното.

В публикуван миналата година доклад Амнести обвини американската армия в причиняването на съпътстващи жертви и дори в безразборни удари срещу мирни граждани и бойци на Аш Шабаб, при които са били убити фермери, работници и дори деца. След вътрешно разследване американската армия призна отговорността си за смъртта на една жена и едно дете в Сомалия.