"Коалицията на Байдън го прави неудържим". С това заглавие авторитетният американски вестник "Вашинтон пост" коментира резултатите от проведените във вторник първични избори на Демократическата партия в няколко щата, спечелени безапелационно от Джо Байдън срещу единствения му останал съперник Бърни Сандърс. 

Изданието анализира профила на избирателите, подкрепили бившият вицепрезидент на Барак Обама в надпреварата за президентска номинация. Победите на Байдън в Мисисипи, Мисури и Мичиган предполагат, че именно той ще се изправи срещу Доналд Тръмп на вота през ноември, а не конкурентът му. 

Вестникът отбелязва, че гласувалите за Байдън афроамериканци, жени и бели гласоподаватели със средно образование правят Байдън практически неудържим. Така и не се видя вълната от млади гласоподаватели, която Сандърс говореше, че ще привлече към Демократическата партия. Точно обратното - по-възрастни гласоподаватели и жители на предградията се отзоваха масово и подкрепиха Байдън. Вероятно на хората им е дотегнало от крещящия социалист или може би той просто е облагодетелстван от гласоподавателите, които не гласуваха за Клинтън през 2016 г., смята авторът на анализа Дан Балз.

Според него, в случай, че Байдън успее да запази "коалицията от жени, бели избиратели със средно образование, високообразовани бели и афроамериканци и на самите избори, той ще е събрал печеливша коалиция, донякъде сходна с онази на Барак Обама (без младежите, които още не са демонстрирали ентусиазъм към Байдън)".

"Изборът между кандидат, който е в състояние да увеличи максимално избирателната база и такъв, чрез който партията достига до независимите и до меките републиканци (включително голям процент жени от предградията), беше явно погрешен през цялото време. Демократите трябва да направят и двете," се казва още в текста.

И "Ню Йорк таймс", и британският "Гардиън" прогнозират, че победите на Байдън срещу Сандърс във вторник го правят фаворит за кандидат-президент на Демократите срещу Тръмп. Лондонското издание припомня, че Доналд Тръмп винаги е бил обсебен от своя предшественик и полярна противоположност Барак Обама и вероятно затова е орисан да трябва да се бори за преизбирането си срещу бившата дясна ръка на президента Обама.

"Гардиън" прави паралел между съдбата на Сандърс, който е доста по-ляв от центристки ориентирания Байдън, с лидера на британските лейбъристи Джеръми Корбин. Авторът обаче предупреждава, че в устрема си да се обединят, за да победят Тръмп, демократите рискуват да пренебрегнат недостатъците на новия си герой. Причината - асоциациите с Обама може да са предимство според част от американското общество, но за друга час ще са сигнал да се застане нащрек. Като проблемни за Байдън са описани фактите, че той е част от статуквото във Вашингтон, а атаките от страна на Републиканците могат да се насочат срещу 77-годишната му възраст, както през 2016 г. след атаките срещу Хилари Клинтън е присъствало и това, че тя е жена. (Байдън е с 4 г. по-възрастен от Тръмп и би бил най-възрастният американски президент при евентуален избор - б.р.)

Според "Гардиън" трябва да се има предвид, че Байдън и Клинтън носят товар, от който не могат да се отърват. И "те не са Барак Обама".