Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Последните ходове на Владимир Путин в Украйна може да се окажат началото на нови териториални амбиции, съобщи американското издание "Бизнес инсайдър".

За това предупредиха миналата седмица участниците в среща на експерти, организирана от Ройтерс. 

Съвсем скоро руският президент може да се опита да разшири влиянието на страната си в трите прибалтийски републики от бившия СССР - Литва, Латвия и Естония. Така смятали трима от четиримата участници в дискусията. В панела били редакторът от сп. "Ню Йоркър" Дейвид Реник, руско-американската журналистка Маша Гесен, легендарният шахматист и опозиционер Гари Каспаров и бившият служител от американското Министерство на финансите Поджър Алтман.

"Тези страни вече са под натиск", заяви Маша Гесен, автор на издадена през 2012 г. неоторизирана биография на Путин. "Точно там Путин дрънка ядрените си оръжия и там той планира да заблуди НАТО."

За разлика от Украйна, трите прибалтийски републики са членки на пакта. Неговият Член 5 изисква всички страни от алианса да защитят която и да е членка, ако тя бъде нападната или взета на мушка.

Наскоро Путин уж случайно спомена за руския ядрен арсенал. Това съвпадна с обвиненията от страна на НАТО срещу Москва, че силите й са нахлули в Украйна.

Освен това се твърди, че в частен разговор Путин споменал, че ако пожелае, може да нахлуе в Полша, Румъния и Прибалтика. Страните от НАТО отвърнаха със своя риторика.

Барак Обама посети през септември Естония на път за срещата на НАТО в Уелс. Според Белия дом целта на визитата е била съюзниците от пакта, чувстващи заплаха от действията на Путин в Украйна, да получат уверения за подкрепа. Според съветник в Белия дом посланието е било към Путин и е гласяло той "дори да не си помисля да се намесва в региона".

Участниците в панела обаче бяха скептични, че САЩ и другите европейски членки на НАТО ще се втурнат да бранят Прибалтика, ако тя бъде нападната. Според тях Путин ще пробва шанса си да злепостави НАТО и да покаже, че това е само един символичен алианс.

Каспаров намекна, че Путин може да се опита да подведе НАТО чрез тактиката си от Крим, който Русия формално анексира от Украйна през март. Вместо прекосяване на границата Москва ще се опита да предизвиква някаква проруска "форма на недоволство" в Прибалтика. Това ще позволи на Русия да прави правдоподобни опровержения и да характеризира всяко военно действие в региона като реакция - нещо, което страните от НАТО трудно биха си позволили да нарекат нахлуване.
Дейвид Реник се съгласи, че потенциален прибалтийски сценарий на Путин ще напомни на Крим. Той допълни, че възможно нахлуване няма да повтори Чехословакия от 1968 г., когато СССР струпа танкове и влезе в страната, за да разгроми движението за реформи.

"Има богата традиция в тези изтънчени провокации", каза Реник. "Няма да изглежда като Чехословакия от 1968 г. В Прибалтика няма да влязат хиляди танкове. Операцията в Крим от гледна точка на основите на военното разузнаване бе блестяща. Блестяща!", изтъкна журналистът от "Ню Йоркър".

Най-смушавашото при Путин е непредсказуемостта. Всички участници в панела се съгласиха за едно нещо - целта му е да съхрани властта си. И ако тази цел случайно се окаже най-добре осъществима чрез вдигане на шум в Прибалтика, много е вероятно той да предприеме някакви действия.

"Говорим за човек, който няма план. Опитваме се да си представим какъв е планът му, но той няма такъв", каза Маша Гесен. "За него това е опция. Той обсъжда действие и една сутрин може да се събуди и да го извърши."

Ключови думи

Коментари

Поредната статия относно Путин в стил "една жена каза..." Путин бил казал нещо си в частен разговор. Путин си бил мислел нещо си. Те тия експерти го познават по-добре от себе си. Ама и те едни експерти - руско-американска журналистка(?!?!?), опозиционер на Путин, редактор на американско казионно списание, бивш служител на американското министерство на финансите?!?!? Къде е другата гледна точка? Защо няма някой да говори от името на Путин? Цялата статия е евтина пропаганда - това е истината. И не прави чест на медията, че печата подобни глупости, защото това означава, че страшно много подценява интелекта и умствения капацитет на читателите си. А по отношение на НАТО не се притеснявайте, те се събраха и единодушно си избраха за председател един агент на КГБ, а именно другарят Столтенберг с агентурен псевдоним "Стеклов". Мислите ли , че при това положение НАТО дори си помисля да противостои на Путин? Разиграват ни водевили и стискат палци да сме достатъчно затъпели, за да се хванем.

mnenie

Службите на САЩ нещо са забуксували последните 20 години. Ниво на анализи равно на нула. Не ме учудва изказването че шести американски флот ще акустира на бреговете на Белорусия при нужда...

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.