Новите смартфони от P серията на китайския производител Huawei ще бъдат представени на 26 март, но не на живо в Париж, а онлайн.

Решението е очаквано, след като редица технологични събития и представяния бяха спрени заради епидемията от новия коронавирус.

Очаква се на 26-ти да видим новите P40, P40 Lite и P40 Pro. Засега някои журналисти получиха ограничен достъп до базовия модел, който ще е с новия Kriin 990 процесор, ще поддържа 5G, оперативната памет ще е 8 GB, а вградената флаш-памет - 128 гигабайта. Камерите на пръв поглед са същите като на миналогодишния Pro модел, но основният сензор вероятно е нов.

Така ще предполага, че ще изглежда панела с камери на новия P40 Pro.

Huawei P40 Pro е моделът, който всички очакват. Знае се, че основният сензор ще е "скромните" 52 мегапиксела. Но според изтекла информация ще има 40-мегапикселов широкоъгълен сензор и 10 пъти оптично приближаване, както и редица други сензори. В добавка основният сензор ще е RYYB, a не стандартното RGB, което ще помага за улавяне на повече светлина и по-добри кадри на тъмно. 

P40 Pro вероятно ще бъде и с 90-херцов или 120-херцов дисплей, т.е. с по-висока честота на опресняване от стандартните досега 60 hz, 12 гигабайта оперативна памет и 128 или 256 GB флаш-памет.

Ключово ще е дали новият флагман ще се състезава успешно с бомбастичния Samsung S20 Ultra. Основен недостатък на Huawei P-серията срещу конкуренцията ще е липсата на Google-ски приложения по подразбиране. Разбира се, упоритите потребители ще има как да си инсталират Google Play Store, а ще могат и да ползват растящият App Gallery на китайския техногигант.