Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

В Ломбардия, богатия регион в сърцето на коронавирусната болест в Италия, недостигът на легла и медицински материали принуждава лекарите да правят все по-труден избор, пише днес в репортаж европейското издание на "Политико".

Тъй като броят на заразените непрекъснато расте - броят на регистрираните случаи в Италия надхвърля 7 900 в понеделник, повече от 70 процента от тях в Ломбардия - болниците се спешават, за да увеличат броя на леглата в интензивните отделения. Някои са затворили цели отделения, за да ги предназначат само за тежки случаи на коронавирус. Други са превърнали операционните зали в отделения за интензивно лечение. Лекарите работят на изтощителни смени, за да заместят колегите, които се разболяват.

Без ясен знак кога епидемията ще стигне върха си, анестезиолози и лекари са принудени да вземат все по-трудни решения за това кой ще получи достъп до легла и респиратори, които не достигат.

"Факт е, че ще трябва да изберем [кого да лекуваме] и този избор ще бъде поверен на отделни оператори на място, за които може да се окажат изправени пред етични проблеми", каза лекар, работещ в една от най-големите болници в Милано.

Ломбардия разполага с около 900 легла за пациенти, нуждаещи се от интензивни грижи, но в някои провинции, особено в Бергамо, Лоди и Павия, болниците са "близо до насищане", каза лекарят.

Засега заповедите са: Пестете оскъдните ресурси за онези пациенти, които имат най-голям шанс за оцеляване. Това означава да се даде приоритет на по-млади, иначе здрави пациенти над по-възрастни пациенти или такива с предшестващи състояния.

"Не искаме да дискриминираме", казва Луиджи Ричони, анестезиолог и ръководител на етичната комисия на Италианското дружество за анестезия, аналгезия, реанимация и интензивно лечение, която е съавторка на нови насоки да приоритетите в лечението на коронавирус в болниците. "Наясно сме, че тялото на изключително крехък пациент не е в състояние да понася определени лечения в сравнение с това на здрав човек."

Ричони иска да гарантира, че лекарите и медицинският персонал не са оставени самѝ „пред такъв труден етичен избор“.

"Много колеги се страхуват от главозамайващото увеличение на епидемията", добави той.

Натискът върху лекарите е изключително висок, като мнозина се чувстват все по-стресирани, заяви Джулио Галера, съветник по благосъстоянието в Ломбардия, който заяви, че вижда как някои практикуващи плачат от тежката ситуация в техните болници. Те се страхуват, че не могат да предоставят на всички нужната грижа, тъй като търсенето изпреварва ресурсите, каза той.

В интервю, което заля медиите, след като беше публикувано в италианския всекидневник "Кориере дела сера" в понеделник, Кристиан Салароли, анестезиолог от болница в Бергамо, разказа за сцени военновременен подбор, където възрастните пациенти трябва да бъдат изоставени встрани.

„Изборът се прави в спешно отделение, използвано за масови събития, в които влизат само пациенти на COVID-19. Ако човек е между 80 и 95 години и има тежка дихателна недостатъчност, той вероятно няма да оживее".

Принципът „пръв дошъл, пръв обслужен“ е изоставен, каза Марио Ричо, анестезиолог, който работи в болница в Кремона.

Решението на правителството в неделя да постави редица региони в Северна Италия, включително Ломбардия, под карантина беше добре дошъл ход за практикуващите в здравеопазването, които се опитват да бъдат в крак с бързо нарастващия брой случаи. В понеделник вечер премиерът Джузепе Конте обяви карантина в цялата страна.

Но в Италия, където здравната политика е в ръцете на регионалните власти, някои казват, че Рим е трябвало да действа по-бързо и по-решително, за да се увери, че всички региони са на една и съща страница.

"Нуждаехме се от по-ясни съобщения и не толкова двусмислен текст", каза Галеро в интервю за италианската телевизионна мрежа "Ла сетте", като се позовава на подписаното от правителството постановление в неделя.

Изтичане на проектодокумента, публикуван в големите вестници ден по-рано, предизвика паника в региона, тъй като според съобщенията десетки хиляди хора се насочиха на юг, за да избягат от карантинните мерки.

Сега здравните експерти се подготвят за пристигането на вируса в Южна Италия, която засега е регистрираля само по-малко от 300 случая, заяви Джузепе Софи, анестезиолог в поликлиничната болница в Милано.

Северните и централни райони на Италия са не само най-богатите на страната - те произвеждат 40 процента от националния БВП - имат и най-добрите системи за здравеопазване.

"На юг бихме рискували катастрофа", каза Софи.

Коментари

В Италия преди 3 седмици се смееха на малцината,

които минавахме през летищата с маски от предпазливост. В България след 3 седмици, когато вирусът удари с пълна сила и се изпоразболеят и почнат да мрат наред неоткритите от напълно неадекватните мерки, ще видим калинките с какво ще се оправдават.

калинчици - и 50 минуса да сложите, и вие, и вашите роднини ще

мрете. нема да ви отмине заради аурата на мутрата.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.