Отрицателни за COVID-19 са резултатите от 8-те проби, които бяха изследвани повторно в Националната референтна лаборатория към Националния център по
заразни и паразитни болести, съобщават от ВМА, цитирани от бТВ.

По-рано днес от Националния оперативен щаб съобщиха, че има 8 съмнителни проби от Габрово и Плевен. В тези два града бяха открити 4 случая на коронавирус.

Вчера от ВМА са изписани 6 пациенти, които са изкарали своята карантина. Днес ще бъде отворен втори консултативен кабинет към Инфекциозната клиника, съобщи още ген. Венцислав Мутафчийски, който е шеф на щаба.

В националната лаборатория са изследвани 171 проби за коронавирус, от които 8 са съмнителни и ще бъдат повторени.

"Отчетени са проби 27 за коронавирус във ВМА, които са отрицателни, във Варна са 20, които също са отрицателни. В националната лаборатория са изследвани 171 проби, 8 от които се уточняват т.е. повтарят се. Става въпрос за пробите от Плевен и Габрово. В Плевен в средата на деня ще бъдат потвърдени дали са положителни, или се отхвърлят като положителни. За днешния ден във ВМА ще има 28 проби", каза още Мутафчийски.

Днес се очаква да бъдат изписани още 5 пациенти, които са изкарали карантина.

Мутафчийски посочи, че по света заболяването ескалира.

"За последното денонощие имаме над 1500 обявени нови случаи. 1797 са случаите в Италия към 6.00 часа сутринта и вече са 9172, с което Италия излиза на второ място след Китай. В Корея са 7500, Иран - 7161, Германия, Франция и Испания имат над 1000 случаи. В региона имаме нови случаи в Гърция – 11 и стават 84, в Албания има още 4 и вече са 6, в Босна и Херцеговина са 5, Румъния - общо 17, Северна Македония – 4, Сърбия – 2, от които един нов, Хърватия има 13, и България все още са 4", каза Мутафчийски.