Президентът на Афганистан Ашраф Гани съобщи, че утре ще подпише указ за освобождаването от затворите на привържениците на талибаните в очевиден опит да запази крехкото примирие с въоръжената групировка, предадоха днес световните агенции.

"Утре ще подпиша заповед за освобождаването на затворените талибани", каза Гани, цитиран от ТАСС.

 Той изрази надежда за "значително снижаване на нивото на насилие (от страна на движението "Талибан") в замяна на освобождаването на талибаните", намиращи се в затворите на страната.

Гани също отбеляза, че делегацията на правителството, която ще влезе в преговори с представителите на "Талибан", "ще бъде окончателно формирана във вторник", 10 март.

В началото на този месец Седик Седики,прессекретар на президента , каза, че правителството не е поемало задължението да осквободи от затворите  5 хиляди затворени привърженици на "Талибан" до началото на възможните вътрешноафганистански мирни преговори. При това той посочи, че въпросът за освобождението на затворените талибани "не може да бъде условие за начало на диалога, а само съставна част преговорите".

Заради това миналия уикенд талибаните заявиха, че ще нарушат прекратяването на огъня, договорено със САЩ, що се отнася до правителствените сили в Афганистан. Те казаха, че няма да атакуват чуждестранни военни в страната. Дни по-късно американски дрон нанесе удар по сили на талибаните в подкрепа на правителствените войски.

По-рано вицепрезидентът на представителството на талибаните в Доха Абдул Салам Ханафи отбеляза, че ако въпросът за освобождаването пленените не бъде решен, вътрешноафганистанските преговори могат да бъдат осуетени.

Разделение във властта

Гани направи съобщението, след като положи клетва, за да встъпи в длъжност за втори мандат. 

Обаче премиерът Абдула Абдула отказа да признае церемонията за валидна и също положи клетва, встъпвайки в същата длъжност, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

На излъчен по телевизията запис се вижда как Гани полага клетва в президентския дворец в Кабул. На церемонията присъстват множество чужди дипломати, включително американският специален пратеник за Афганистан Залмай Халилзад.

Абдула се кандидатира за президент и участва на изборите, резултата от които оспорва. Той проведе своята церемония едновременно с тази на съперника си за поста.

Това показва, че преговорите за намиране на решение, в които участваха двете страни и Халилзад, не са били успешни, отбелязва Ройтерс.