Към късния следобед на 7 мар няма установен случай на заразен с коронавирус в няколко страни в Европа - това са България, Турция, Черна гора и Албания. До вчера същото бе положението и в Малта, но от днес има пациент, диагностициран с COVID19, няколко са държавите само с по 1 случай. Съществен ръст на заболеваемост от вируса има в Германия и Франция от днес. Сериозно е положението и в Иран, както и в Италия.

Това сстана ясно от думите на ген.майор проф. Венцислав Мутафчиев от ВМА, който е и ръководител на щаба. Той припомни и охициалните данни на СЗО от деня - а именно, че в света са регистрирани до момента малко над 100 000 пациенти с коронавирус. 

От направените днес в България проби 4 ще бъдат повторени заради съмнителни резултати, но такива случаи е са изкючение. Причината е, че през определен период методиката на тестовете дава отклонение. Страната ни обаче вече разполага с 4 вида китове за тестване на различни производители. Резултатите се засичат и по този начин, и със смяна на лаботаротията за тестване. 

В следващите часове ще излязат повторните резуртати от проверяваните 4 проби, каза още генералът професор.

„Ние сега сме на варианта как да ограничим разпространението, а не сме се фокусирали дали ще дойде, или не. Няма как да го предотвратим с кой знае какви мерки, въпреки че се предприемат всички необходими“, допълни той, цитиран от бТВ. 

Стремежът на всички е да се намери ваксина, а оставането вкъщи е именно с тази цел, да се ограничи разпространението, добави Мутафчийски. По думите му е важно хората да са дисциплинирани и да спазват доброволна домашна карантина, ако са пътували в рискови региони с коронавирус или имат съмнения, че може да са се заразили. В противен случай застрашават семейството, приятелите, колегите си и дори непознатите хора в градския транспорт. Всъщност целта на всички държави и власти по места е да се отложи максимално дълго евентуален пик на разпространението на вируса, за да имат максимално дълго време на разположение учените да разработят и тестват ваксина и лечение.

Шефът на българския щаб припомни, че има страни, които взимат много по-крути мерки, има и държави, в които нарушаването на карантина може да доведе и до затвор. Така например е в Израел, където има 100 000 души под карантина. С мярка "затвор" при нарушевие на карантина вече е и съседна Гърция.

Тъй като у нас установен коронавирус още няма, но цялата страна е в официална грипна епидеция, ген. майор проф. Мутафчийски обяви, че до момента няма починал от грип пациент, при трима хоспитализирани се е наложила интубация заради усложнения от грип тип Б.

Няма данни за починал от тази грипна вълна, трима са интубираните пациенти с грип. Очакванията са пикът на грипа да започне да преминава до 10-ина дни.