Над 20 години по-късно, Бил и Хилъри Клинтън говорят открито за чувствата си, свързани със скандала "Моника Люински", в документалния филм "Хилъри", разпространен вчера чрез платформата "Хулу" (Hulu), предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Връзката между Бил Клинтън и младата стажантка в Белия дом през 1998 г., за която тогавашният американски президент първоначално отричаше, доведе до процедура по импийчмънт срещу него. Но както и при неотдавнашните обвинения срещу Доналд Тръмп заради украинския скандал, и тогава Сенатът на американския Конгрес, в който по онова време демократите имаха мнозинство, окончателно гласува срещу отстраняването на държавния глава и му позволи да завърши втория си президентски мандат.

73-годишният днес Бил Клинтън казва, че се чувства ужасно зле заради това, че животът на Моника Люински завинаги е бил белязан от станалото, като това, според него, е несправедливо.

Интервюиран в документалния филм за причините, които са го накарали да се впусне в тази връзка, съсипала президентския му мандат, бившият президент говори за "напрежение, разочарование и тревоги", за страх "от всевъзможни неща".

Клинтън добавя, че го е направил, за да овладее "тревогите си през годините".

"Никой не си помисля: "Поемам риск". Не затова хората вършат глупости", казва той.

Клинтън говори за напрежението, което произтича от президентския пост и което е удвоено, когато мандатът трае 8 години.

"Струва ти се, че залиташ, че излизаш от боксов мач от 15 рунда и ти казват, че той е удължен на 30 рунда", казва той.

Най-трудното, спомня си Бил Клинтън, е било да разкаже истината на дъщеря си Челси, за което веднага настояла съпругата му Хилъри. Но именно Челси е тази, която помага на хората да осъзнаят, че президентската двойка ще преодолее този епизод: образът на Челси, която върви с родителите си, хванала ги за ръка, докато те се качват в хеликоптер на моравата пред Белия дом. Това остана като един от емблематичните моменти в скандала, припомня Франс прес.

"Когато тя го направи, си казах, Боже, това е толкова невероятно, толкова силно и толкова мъдро", споделя Хилъри Клинтън в документалния филм.

Бившата първа дама, която при избухването на скандала защити публично съпруга си, разказва във филма, че е била "съсипана", когато разбрала, че съпругът й наистина е имал връзка, след като първоначално отричанията му й се стрували убедителни.

Често критикувана днес, че въпреки всичко е останала с Бил Клинтън, тя говори за начина, по който движението #MeeToo е променило нещата.

"Живеем в необичайно време, когато общественото мнение се люшка от "О, колко благородно е от нейна страна да остане с него" до "О, непонятно е, че тя остана с него", казва Хилъри Клинтън.

"Знаете, че в обществото действат сили, които манипулират хората".

Тези споделени мисли излизат сега на екран, макар че през 2018 г., когато движението #MeeToo оказа натиск за нов прочит на този скандал, Бил Клинтън смяташе, че не дължи извинение на Моника Люински.

Бившият президент казва сега, че вече е напълно различен човек.

"Може би, просто защото остарявам, но и защото съм го преживял", споделя той.

Четиричасовият документален филм се състои от четири части и е заснет от режисьорката Нанет Бърстийн. Премиерата му беше през януари на фестивала "Сънданс". Самата Бърстийн през 2000 г. има номинация за "Оскар" изключителни постижения за документарната си лента „On the Ropes”.

В разгара на предизборната кампания за президентските избори в САЩ, които са през ноември, други откъси от филма вече предизвикаха реакция. Сред тях бяха критиките на Хилъри Клинтън срещу Бърни Сандърс - нейният съперник за номинацията на демократите за президентските избори през 2016 г., който и днес е претендент за номинация на Демократическата партия срещу Джо Байдън.