В началото на новата седмица правителството ще предложи пакет от мерки, които да подобрят материалното положение на медицинските сестри, работещи в малки общини и в детски заведения. Мерките са разработени заедно с национално представителните синдикати, обяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Шумен. Той бе в региона, както стана ясно от живите му включвания във фейсбук, зарад Тодоровден и да посети футболния стадион, за който правителството е отпуснало пари.

Борисов обаче заяви, че няма да се срещне с протестиращите пред сградата на Министерския съвет медици, обединени от алтернативния Български синдикат на медицинските специалисти. Обединението не е обвързано с национално представителните синдикати КНСБ и "Подкрепа".

 
Премиерът подчерта, че правителството работи в сътрудничество с официалните синдикати, които отстояват по-доброто заплащане на нощния труд и повишаване на доходите на медиците в малките общини и работещите в детските заведения, които "действително получават 600 лв."

Това се случва на фона на сагата с барикадираните в Народното събрание за повече от 24 часа 5 месицински сестри. Те отказаха да напуснат в четвъртъ вечер сградата на парламента, направиха го едва снощи. Историята бе съпроводена с излизане на перваза на прозореца на една от сестрите и акция на НСО по сваляне оттам. Казусът стана и политически, след като упраляващите о ГЕРБ и "Обединени патриоти" обвиниха НСО за зле сършена работа, а самите медсестри - в участие в "политически провокации". НСО пък обяви, че е потърсило съдействие от МВР, каквото обаче не е получено. 

На стадиона в Шумен, за ремонта на който правителството отпуска 3 млн. лв., Борисов посочи присъстващите граждани и каза: "Всичките тези хора биха могли да се накачат горе на козирката и да кажат: или - или". Той подчерта, че многократно се е срещал с протестиращите, а огромна част от обещанията са изпълнени. Не каза кои има предвид.

"Видя се, че заплатите на сестрите не са такива, каквито (протестиращите) говорят", каза Борисов. "Така че аз съм проявил уважение към тях. Вчера пратих министри, зам.-министри..." добави той.

Тази сутрин пред бТВ две от сестрите, участнички в историята с барикадата и НСО, обявиха, че ще се върнат на работа, а актът им от последните дни е бил не от отчаяние, а заради това, че управляващите ги неглижират.